Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hrad Orlík postupně ožívá

/
/
/
1189 Zobrazení



Mezi významné kulturní památky regionu patří bezesporu zřícenina hradu Orlík u Humpolce. Jeho existence a počátky hradního sídla jsou datovány do roku 1325 a znovu potvrzeny v roce 1385, a od té doby byl postupně přestavován.

Byl v majetku pánů z Lipé, pánů z Dubé, v roce 1404 jej dobyl Jindřich z Rožmberka. Vlastnili jej i páni z Leskovce, Trčkové z Lípy i páni z Říčan. Po potlačení stavovského povstání v roce 1623 byl hrad zkonfiskován. Nová šlechta se pak usídlila v Herálci a sídlo tak pozbylo svého dřívějšího významu. Poslední zmínka o něm pochází z roku 1717.
Na konci století se místo stalo cílem romantických procházek lidí z okolí.

Hrad Orlík u Humpolce

Později začal hrad chátrat a v průběhu let stal se zdrojem levného stavebního materiálu. Od roku 1939 byl hradní areál díky inciativě Klubu českých turistů zbavován sutin a zakonzervován, tyto práce však přerušila 2. světová válka. Poté hrad přešel do vlastnictví státu. Nyní je areál v majetku města Humpolec a ve správě dobrovolné organizace Castrum o. p. s. V 90. letech znovu dochází k archeologickému výzkumu a postupné rekonstrukci. Od roku 1997 hrad postupně ožívá návštěvníky, konají se zde středověké slavnosti, filmový festivala a další drobné kulturní př&i acute;le žitosti, jakými jsou například pečení chleba ve středověké hradní peci nebo vyrábění keramiky. 

U hlavní věže se podařilo postavit rozhlednu, na kterou vede točité schodiště a z výšky je nádherný výlet na Humpolec a okolí. Prostory jsou vyčištěné, i když ještě ne všechny přístupné. Všechno chce čas a finanční prostředky. Součástí areálu je i malé muzeum, kde je možné se dozvědět informace o historii tohoto půvabného místa.

 

 

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter