Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Horká linka psychologické pomoci ženám v poporodním období v havlíčkobrodské nemocnici

/
/
/
157 Zobrazení



Nemocnice Havlíčkův Brod nabízí nově od března 2024 Horkou linku psychologické pomoci ženám v poporodním období. Psycholožka je maminkám k dispozici každé pondělí odpoledne.

„Mnohé maminky mají pocit, že selhávají, když se čas s dítětem neodvíjí podle představ a vzorů sociálních sítí. Na internetu hledají zaručené rady a pomoc v pochybných skupinách, ztrácí čas a síly, nevěří si a upadají do nejrůznějších negativních pocitů. Někdy vzniká začarovaný kruh, někdy spirála nepochopení, pocitů selhání a někdy se může odkrýt i závažný psychický stav,“ říká k problematice primářka dětského oddělení Magdalena Chvílová Weberová.

Změny v organismu budoucích maminek a rodiček mohou aktivovat skryté nebo dříve potlačené psychické problémy. Problémy ale mohou vzniknout aktuálně v souvislosti s příchodem miminka na svět. Narození miminka je přerod v těle a srdci ženy. Příchodem dítěte se formuje nová rodina. Maminky (někdy i tátové) si mnohdy vytváří představy o tom, jaké to bude. Nádherné představy o čase s miminkem se postupně stávají kolotočem kojení, přebalení, uspávání, únavy i slz. Miminko si nárokuje téměř celý čas a maminka se cítí zahlcená. Složité období sžívání se nové rodiny rámují rady a doporučení o tom co správná matka má a nemá dělat. Vzniká směs protichůdných rad na internetu, rodiny a zdravotníků.

„Někdy se stává, že změny porodu a šestinedělí, únava a náročnost péče o malé miminko přesáhne síly mámy s novorozencem. Maminky pak mají pocit, že nedostály své představě o sobě jako správné matce. Touha být stoprocentně nejlepší matka podle rad okolí bere síly a bere radost z miminka. Hormonální a tělesné změny jsou pro ženu často nesrozumitelné. Většina žen se s novou situací mateřství a péče o miminko sžije v čase. Ne hned. To ani nelze,“ dodává primářka dětského oddělení. Cesta k sobě jako mámě a k dítěti je cesta s časem. Postupně se ladí máma na dítě a naopak. Nemocnice Havlíčkův Brod se léta snaží maminky podporovat v přirozených, fyziologických procesech vzájemné vazby. K tomu neoddělitelně patří podpora kojení od porodního sálu až po čas odstavení. Patří k tomu i podpora, pomoc a pochopení, pokud se kojení nedaří podle představ maminky. Součástí této podpory je i vnímání psychické křehkosti ženy.

O křehkosti žen na počátku mateřství je napsáno mnoho knih. Věda ví, že jde o stav normální, ale individuálně může být velmi těžký. Vyhledat podporu psychologa již neznamená stigma a selhání, ale naopak jde o rozumný krok, který může přinést ulehčení. Proto se vedle podpory kojení v rámci Nemocnice Havlíčkův Brod nově rozvíjí i podpora psychologická. Rozhovor se zkušenou psycholožkou může pomoci pojmenovat problém, který ženu trápí, najít pochopení pro sebe jako mámu – ujasnit si role a potřeby, získat potřebný nadhled, předejít závažnému psychickému rozladění, případně nasměrovat k další odborné pomoci.

Horká linka psychologické pomoci ženám v poporodním období na telefonním čísle: 733 651 171 v pondělí od 15.00 do 18.00, psycholožka Adéla Hrůzová.

  • Facebook
  • Twitter