Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hilský: Kdyby spojenectví Anglie a Čech nepadlo, vývoj naší země by vypadal jinak

/
/
/
1050 Zobrazení



Profesor Martin Hilský mluvil v sobotu 12. října na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě o Shakespearově divadelní hře Zimní pohádka, která se zčásti odehrává v Čechách. Hilský mluvil také o poutech, která spojují Čechy s Anglií.

Anglii s Čechami spojuje například anglická princezna Alžběta, dcera Jakuba Skotského, která po boku svého manžela krátce vládla v Čechách a bývá označována jako Zimní královna. „Kdyby spojenectví Anglie a Čech nepadlo, vývoj naší země by vypadal jinak,“ dodal překladatel. Za další pouto mezi dvěma zeměmi označil Hilský Shakespearovské slavnosti, které se poprvé v Praze konaly v roce 1864.

Zimní pohádka patří mezi Shakespearovy pozdní hry a žánrově se řádí k romancím. Pojem romance však v Shakespearově době neexistoval, zavedli jej nakladatelé v 18. století. V romanci se stejně jako v tragédii objevuje smrt, ale zároveň končí šťastně stejně jako komedie.

V Zimní pohádce vystupuje fiktivní český král Polyxenes, který navštívil svého přítele, sicilského krále Leonta a jeho ženu Hermionu. Leontes se domnívá, že jeho žena mu je s Polyxenem nevěrná a ovládne ho žárlivost. Svou ženu, v té době těhotnou, nechá za domnělou nevěru zavřít do cely. Po svém narození je dcera Perdita na rozkaz krále odvezena na české pobřeží, kde ji nalezne český pastýř a vychová ji. Na konci hry se Perdita opět shledá se svou rodinou a dojde ke smíření. V dramatu není žádný důkaz, zdali k nevěře opravdu došlo či nikoli. Překladatel Martin Hilský však věří, že Hermiona je nevinná.

 „Zimní pohádka je hra o žárlivosti a odpuštění. Právě kvůli tématu odpuštění jsem se v 90. letech začal věnovat překladům Shakespearových romancí. Odpuštění člověka očistí,“ dodal Hilský, který jako jediný přeložil celé Shakespearovo dílo do češtiny.

Foto: Karolína Sedláčková

  • Facebook
  • Twitter