Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havlíčkova Borové si připomíná o víkendu svého nejznámějšího rodáka

/
/
/
538 Zobrazení



V pátek 3. září začaly v Havlíčkově Borové víkendové oslavy dvoustého výročí narození a 165. výročí úmrtí novináře, politického myslitele a spisovatele poloviny devatenáctého století Karla Havlíčka, který se v Borové narodil 31. října 1821.

Oslavy otevřela páteční filmová projekce s besedou a sousedským posezením s hudbou. V sobotu 4. září je na programu sraz rodáků městyse, den otevřených dveří na řadě míst a jarmark na náměstí.
Vrcholem celého víkendu bude po kladení věnců k památníku ve 14.00 odpolední křest knihy Borovský Havle, jsme slepí nástrojové času (i po 200 letech), kterého se od 15.00 zúčastní řada osobností, jejiž život je spojený s Vysočinou a kteří do knihy přispěly svými úvahami. Nad významem Havlíčka pro současnost se mimo jiné zamyslel bývalý senátor Petr Pithart, novinář Martin Groman, současný předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil nebo spisovatelka Markéta Hejkalová.
Sobotní program pokračuje od 16.30 otevřením nové výstavy v rodném domě Karla Havlíčka a zakončí ho od 20.30 taneční zábavy se skupinou Garde na náměstí.

Borovskou připomínku Karla Havlíčka ukončí nedělní mše svatá v borovském kostelíku a od 13.00 jarmark s posezením na náměstí.

Oslavy doprovází Havlíčkův citát z článku Útěcha v zlém čase, který vyšel v Národních novinách 27. března 1849: „Za nehodno jest nás lekati a strachovati se před zlými: nejsme my slepí nástrojové času, ale jsme pánové jeho, sami tvůrcové svého osudu. Nesténejme zdětile, ale jako mužové chopme se činu.
Opírejme se statečně s mocí svou, mocí dobrou proti zlým mocnostem, a mějme pevnou důvěru, že neodolá moc zlého
moci dobré. Přičiňmež se a pomáhejme si sami a Bůh nám pomůže!“

Úvodní foto: Rodný dům Karla Havlíčka v Borové, archiv: www.havlickovaborova.cz.

  • Facebook
  • Twitter