Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havlíčkobrodské muzeum představuje osobnost Karla Havlíčka Borovského

/
/
/
972 Zobrazení



Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod hostí v současnosti výstavu nazvanou Karel Havlíček v našich životech. Expozice o posmrtném kultu slavného novináře je jedním z mnoha příspěvků brodského muzea k letošnímu 200. výročí narození Karla Havlíčka Borovského. Zájemci ji mohou v Havlíčkově domě navštívit do 23. ledna 2022.

Výstava se zaměřuje na období od roku 1856 do současnosti, kdy pohřbem Karla Havlíčka začíná souboj o jeho výklad a podobu významu. Snaží se nabídnout odpovědi na otázky, má se český národ inspirovat Havlíčkovým bojem za svůj názor i za cenu společenské izolace? Nebo stačí Havlíčka číst? Je pro nás Havlíček mučedníkem, věštcem, bojovníkem, učitelem? Jisté je, že každý režim – rakousko-uherský, prvorepublikový, protektorátní, komunistický i současný – Havlíčka interpretoval jinak a dle svých potřeb. To sice odkazu velkého novináře zajistilo věčnost, zároveň jej ale poznamenalo tendenčními přístupy.

Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod. Návštěvníci spatří na dvě desítky bust Karla Havlíčka od různých autorů, literární díla vydávaná v průběhu času, medaile, odznaky a plakáty z proběhlých oslav a také Havlíčka ve filmu, divadle a písni. I tak prezentujeme pouze zlomek z celkem 7000 předmětů na toto téma, jež se nacházejí v muzejním depozitáři.

Připraven je edukační program pro oba stupně základních škol a pro střední školy.

Na závěr října připravilo Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod diskusní bloky pro žáky a studenty škol a veřejnost s předními českými historiky a odborníky, kteří se budou osobností a dílem Karla Havlíčka Borovského zabývat.

  • Facebook
  • Twitter