Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hasičská delegace z Ukrajiny navštívila Vysočinu, prohlédla si stanice i dispečink

/
/
/
725 Zobrazení



Na regionální výměnu zkušeností mezi Vysočinou a Zakarpatskou oblastí Ukrajiny minulý týden navázala schůzka nejvyššího vedení hasičských sborů obou zemí. Pozvání k návštěvě a exkurzi po Vysočině totiž přijal ředitel Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace.

Ukrajinská delegace v čele s generálem Mykolou Oleksandrovičem Čečotkinem měla možnost prohlédnout si sídlo ZZS Kraje Vysočina a fungování integrovaného záchranného systému, zejména pak kooperaci dobrovolných a profesionálních hasičů se Zdravotnickou záchrannou službou Kraje Vysočina. Na exkurzi v operačním středisku HZS navázala také prohlídka v sídle dobrovolných hasičů a hasičů z povolání v Humpolci.

„Jedenáct let trvající partnerství Vysočiny a Zakarpatské oblasti se díky zájmu zástupců škol, měst, kulturních sdružení, policistů i hasičů daří naplňovat aktivitami, které se mnohdy z odborné výměny zkušeností rozrůstají na úroveň osobních přátelství. Hasiči jsou toho důkazem,“ komentoval hejtman Jiří Běhounek, který návštěvníky z Ukrajiny přivítal v krajském sídle.

Loni Kraj Vysočina například dopravil na Ukrajinu v rámci spolupráce šest nových plovoucích čerpadel, která slouží nejen k čerpání vody z volně přístupných zdrojů v přírodě, ale také k odčerpávání vody ze zatopených prostor. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba také při své loňské návštěvě Zakarpatí daroval svým ukrajinským kolegům deset zásahových obleků.

Spolupráce mezi hasiči se tak řadí na seznam více než 170 projektů vzájemné česko-ukrajinské spolupráce na městské i regionální úrovni. Tato kooperace zahrnuje vzájemnou výpomoc a podporu v oblasti sociálních služeb, mezi hasiči i policisty či nabídku studentských stáží v obou partnerských zemích. S městy v Zakarpatské oblasti Ukrajiny už dlouhodobě spolupracují například Jihlava nebo Pelhřimov, nově také Třebíč, Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě či Chotěboř. Jedním z projektů, kterého se účastní mladí lidé z Vysočiny a Zakarpatské oblasti společně, je Letní žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského.

  • Facebook
  • Twitter