Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Gymnázium Třebíč oslavilo velkolepě 150. narozeniny

/
/
/
1268 Zobrazení



Píše se 14. srpna 1871 a tehdejší císař Rakouska-Uherska František Josef I. rozhoduje o zřízení nižšího gymnázia v Třebíči. Vyučování na škole bylo zahájeno 8. října téhož roku slavnostními bohoslužbami v kostele Proměnění Páně na Jejkově (tehdy se však ještě neučilo v dnešní novorenesanční budově, ta se postavila až v roce 1889). O 150 let později se uskutečnil velkolepý závěr oslav významného výročí.

Ve slavnostním duchu se nesla atmosféra na státním Gymnáziu Třebíč už od podzimu loňského roku. Tehdy začala série jedenácti online besed se slavnými absolventy. Pozvánku, povědět studentům, učitelům i zájemců z řad veřejnosti jaká byla jejich cesta z lavic gymnázia až k současné práci, přijaly takové osobnosti jako meteorolog Michal Žák nebo eurokomisařka Věra Jourová, s níž se uskutečnila závěrečná beseda v dubnu.
Po letních prázdninách pak program pokračoval, poslední sobotu měsíce září, Festivalem studentských kapel GTR. Na něm vystoupilo pět skupin, ve kterých byli bývalí studenti gymnázia. Před říjnovými slavnostmi následovala ještě vernisáž výstavy prací žáků GTR, kterou můžete zhlédnout do 7. listopadu v třebíčské galerii Předzámčí.
Hlavní oslavy 150. výročí vypukly v sobotu 9. října. Denní program odstartovala v devět hodin ekumenická bohoslužba v bazilice sv. Prokopa. Od desáté hodiny až do páté hodiny odpolední se gymnázium otevřelo široké veřejnosti a absolventům. Současní studenti se aktivně zapojili svou účastí na dni otevřených dveří. „Viděla jsem, že návštěvníci velmi kladně hodnotili podíl našich žáků na celém programu,“ zmínila ředitelka gymnázia Alice Burešová. V jednu hodinu následovalo slavnostní odhalení desek, uvnitř budovy školy, na počest obětem totalitních režimů z řad absolventů, mezi něž patřil například básník Jan Zahradníček. „Myslím, že byla milá atmosféra a vše proběhlo bez nějakých zádrhelů. A zda byly oslavy úspěšné? Na to dají odpověď až nejbližší dny či týdny. Přál bych všem, kteří se na výročí podíleli, aby tomu tak bylo,“ prohlásil o průběhu celého dne učitel dějepisu a českého jazyka Pavel Jindra.
Odpolední dění vyplnila slavnostní akademie. Ta začala v kulturním domě Pasáž studentskou hymnou Gaudeamus igitur. V hereckém provedení studentů si návštěvníci vyslechli historii školy od samého počátku procesu vyjednávání o zřízení gymnázia. Jak první hodinové představení (od patnácti hodin), tak i druhé (od sedmnácti hodin) zahájilo vždy pár anketních otázek, které byly natočeny před výročím mezi současnými žáky. „Popravdě to pro mě znamenalo dost práce ostatně jako pro mnohé. Všichni si mě asi budou pamatovat ve dvou rolích, jako Císaře a básníka Zahradníčka, ovšem taktéž jsem zpracoval návrhy kostýmů či točil ankety s Václavem Klementem a panem Semerádem,“ zmínil se o podílení na oslavách Hugo Vostal, student 3. B.


Divadelní vystoupení bylo doplňováno hudebními čísly školního pěveckého sboru nebo tanečním představením. Moderátorské duo na pódiu doprovázely výkřiky pouličních prodavačů novin o přelomových událostech dějin. Na scéně se objevili i významní absolventi jako Vítězslav Nezval, Ladislav Novák či Jakub Deml. „Mohl jsem vidět ten pokrok v nácviku, odhodlání, soustředění a radost účinkujících z reakcí obecenstva. Každopádně paní ředitelka byla při premiéře tak dojatá, že těžko začínala proslov,“ zhodnotil akademii učitel informatiky a během výstupu technická i zvuková opora Lukáš Semerád. „Akademie mě dojala a nadchla zároveň. Všichni to zvládli úžasně,“ pochválila účinkující studenty i profesory, kteří akademii připravovali, ředitelka školy.
Doplňkovým programem oslav byly třídní srazy bývalých maturitních ročníků. Velký počet absolventů, kteří do Třebíče dorazili z různých koutů naší republiky, ale i Evropy, se rozmístil do několika velkých sálů po celém městě. „Na třídní srazy bylo přihlášeno téměř 1100 absolventů. Kolega Svoboda s tím měl opravdu hodně práce. Já jsem stihla pouze svou bývalou třídu na Fóru. Tam se to vydařilo,“ uvedla ke třídním srazům ředitelka Burešová.
Akce se beze sporu povedla, což dokládají i závěrečná slova Alice Burešová: „Sami jsme byli překvapeni obrovskou účastí. Ode všech zněla velká chvála na to, jak se škola změnila, ať už nové přístavby, vybavení nebo design. Splněn byl i vedlejší cíl propagace školy.“

  • Facebook
  • Twitter