Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Filmy a hosté 4. ročníku Start filmu, letos poprvé i v Novém Městě na Moravě

/
/
/
910 Zobrazení



Filmový program čtvrtého ročníku festivalu studentské tvorby Start film se koná od 11. do 17. srpna v Bystřici nad Pernštejnem a opět nabídne mnoho setkání se zajímavými hosty z filmového prostředí. Letos se navíc poprvé rozšíří také do Nového Města na Moravě, kde bude probíhat paralelní filmová přehlídka.

Filmová pohoda pod širým nebem
Festival oficiálně odstartuje v Bystřici nad Pernštejnem v neděli 11. srpna, a to rovnou ve velkém stylu. Zahajovacím filmem bude Čertí brko, jedna z nejlepších českých pohádek za poslední roky, kterou do Bystřice přijede osobně uvést její producent Ondřej Beránek a spolu s ním i další tvůrci. Projekce na Masarykově náměstí začne ve 21.00, stejně jako všechny následující projekce v letním kině.

Také další snímky uváděné pod širým nebem nabídnou publiku zábavu (úspěšné české komedie Teroristka či Ženy v běhu) a někdy i zajímavá setkání či překvapení. Čtvrteční projekci dokumentu Trabantem tam a zase zpátky například doprovodí hudební vystoupení historicky nejstarší bystřické kapely Kroky. V pátek 16. srpna pak do Bystřice dorazí vzácný host, aby uvedl poslední festivalovou projekci – světový kinohit Bohemian Rhapsody mapující životní peripetie Freddieho Mercuryho. Na hudební legendu spolu s diváky zavzpomíná Peter Freestone, který byl 12 let Mercuryho osobním asistentem a jako konzultant se podílel také na snímku Bohemian Rhapsody.

Mezinárodní filmové zážitky
Jako každoročně se bude promítat také v sálech bystřického Kulturního domu. Právě sem mohou zamířit diváci, kteří o filmech rádi diskutují a přemýšlejí. Každý den se tu uskuteční hned dvě projekce, obvykle s účastí zajímavých hostů a doprovázené besedami. Hned v pondělí 12. srpna je na programu snímek Karel, já a ty – tragikomedie nejen pro ty, které trápí krize raného středního věku. Celovečerní debut režiséra a herce Bohdana Karáska se stal velkým překvapením festivalu v Karlových Varech. Někteří z kritiků se dokonce vyjadřují o zatím nejlepším českém filmu letošního roku. Projekce se kromě Bohdana Karáska zúčastní i Petra Nesvačilová, která si ve snímku zahrála.

Další programové tituly slibují lákavá mezinárodní setkání. Například s Harunou Honcoop, autorkou s česko-japonskými kořeny, která se ve své tvorbě zaměřuje na prozkoumávání architektury a jejích historických odkazů. Divákům představí svůj oceňovaný snímek Na věčné časy – Relikty architektury socialistické éry a navíc nechá nahlédnout do svého nově vznikajícího projektu o olympijských městech. Mimořádná bude i čtvrteční návštěva zástupců bulharského studia Zmei, kteří zájemcům předvedou ukázky vlastní animované tvorby.

V Kulturním domě se publikum seznámí také s nejlepšími studentskými počiny. Celkem tři programové bloky budou shrnovat to nejzajímavější, co se urodilo v letošní soutěži studentské tvorby – české a slovenské snímky animované, hrané i dokumentární. Sami si ostatně můžete vytipovat své favority a s napětím čekat do pátku, kdy v Kulturním domě proběhne slavnostní zakončení festivalu spojené s vyhlašováním cen.

Poprvé v Novém Městě na Moravě
Festival se letos z Bystřice rozšíří také do nedalekého Nového Města na Moravě. Ani zdejší diváci nebudou ochuzeni o filmové zážitky pod noční oblohou – od úterý 13. srpna do soboty 17. srpna mohou v Horácké galerii navštěvovat letní kino na zámeckém nádvoří. A ani zde nebudou chybět mimořádní hosté. Filmovou přehlídku zahájí v úterý ve 20.30 koncert skupiny Hrabě Monte Crazy, po němž bude od 22.00 následovat projekce snímku Zlatý podraz. Historické drama ze sportovního prostředí získalo letos devět nominací na České lvy a v Novém Městě ho představí režisér Radim Špaček spolu s herci Filipem Březinou, Alanem Weissabelem a Janem Mansfeldem, trojicí členů hvězdného filmového basketbalového týmu. Stejná delegace poctí svou přítomností také projekci v Bystřici.

Diváci v Novém Městě na Moravě zhlédnou v letním kině i některé další výše zmiňované tituly. Projekce jsou naplánované také v prostorách místního Kulturního domu, kde budou odpromítány kolekce nejlepších studentských snímků letošního festivalu. Kompletní filmový program, včetně přítomnosti hostů na konkrétních projekcích, najdete na webových stránkách Start filmu pod sekcí program. Vstupné na veškeré festivalové projekce je dobrovolné.

Program v Bystřici nad Pernštejnem
Program v Novém městě na Moravě
  • Facebook
  • Twitter