Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Festival Stock Dobrohostov 2019 úspěšný

/
/
/
1184 Zobrazení



Srpen patří v Dobrohostově u Lípy na Havlíčkobrodsku tradičně hudebnímu festivalu Stock Dobrohostov, stojí za ním kytarista a hlavní pořadatel Petr Kletečka.

Jak hodnotíš letošní ročník festivalu?
Z mnoha ohledů byl vydařený. Žádné změny nebo skluzy v programu, po celé tři dny jsem potkával nadšené návštěvníky i kapely. Tým okolo Přemka Koukala (Intellisound) zajistil výborné ozvučení jak v areálu, tak na pódiu. Chci touto cestou poděkovat i všem spolupracovníkům. Okolo Stocku se vytvořila parta, která táhne za jeden provaz. Za přípravou je tvrdá práce, ale při vlastním průběhu festivalu už obvykle vše běží hladce. A konečně, přes neobvykle vysoké náklady na program se nám podařilo uzavřít akci v černých číslech, čemuž někteří z nás ani nevěřili.

Největším tahákem bylo určitě vystoupení skupiny Olympic?Jednoznačně! Páteční návštěvnost byla nejvyšší. Osobně jsem slyšel Olympic naživo poprvé. Hraje jim to pořád parádně. Potěšilo mě zařazení skladby Kanagom, kterou, pokud vím, moc často nehrají. Petr Janda byl zjevně v dobré náladě, byl to výborný koncert.

Měl si čas pohovořit s Petrem Jandou?
O kapelu a techniky skupiny Olympic se starali jiní členové týmu, takže ne. Ale hezky jsme si popovídali s road manažerem kapely Milanem Vojtíškem, který se skupinou Olympic jezdí posledních patnáct let. Včera mi od něj přišla zpráva: „Bylo to fajn, kluci byli spokojení a jsem rád, že jsme tam byli. Je to hezké místo. Pozdravuj novomanžele, měli to originální!“ Narážel tím na skutečnost, že člen týmu a bubeník kapely E.M.I.L. Jirka Beránek se v pátek stihl před koncertem skupiny Olympic přímo na parketu oženit. Před koncertem jsme domluvili společnou fotku pořadatelů s kapelou v šatně za pódiem, s čímž se svezlo i pár náplav. Někteří z nás tak mají nehynoucí vzpomínku na úžasný večer v přítomnosti legend, jimiž Petr Janda a Milan Broum nepochybně jsou.

V sobotu bylo překvapením vystoupení uskupení Stock 20. Můžeš nám popsat tuto událost?

Kapela Stock 20 vznikla pro toto jediné vystoupení. Dokonce proběhla pouze jediná zkouška v úterý 13. srpna. Domluvili jsme se, že osmička lidí, která poslední čtyři ročníky pořádá, společně vystoupí, abychom oslavili dvacetileté výročí pořádání festivalu v Dobrohostově. Představili se tedy Jaroslav Bořil – baskytara, zpěv, Petr Milichovský – zpěv, Jaroslav Bořil ml. – klávesy, Jiří Kletečka – klávesy, Jiří Pospíšil – akustická kytara, saxofon, zpěv, Jiří Beránek – bicí nástroje, Josef Beránek – tamburína a já (elektrická kytara). Postupně zazněly skladby Vlak, co nikde nestaví, Já (Sobectví), Jsem tak línej, Dávno, Nějak se vytrácíš, má lásko, Proč zrovna ty, Dynamit a Jasná zpráva. Byla to naše pocta skupině Olympic a speciálně Petrovi Jandovi. Málokdo se s ním může měřit v počtu skladeb, které se staly hity a zlidověly. Perličkou je fakt, že pět z těchto osmi skladeb zaznělo už v pátek v originálním podání.

Poprvé na festivalu zahrál i Abraxas?
Přesně tak. Byl jsem zvědavý, jak si Abraxas poradil s odchodem původního zpěváka Miroslava Imricha, který z kapely před pár lety odešel a obnovil Tango. A poradil si s tím na jedničku. Trio předvedlo našlapanou muziku a všechny očekávané hity (Karel (drogy nebere), Nekonečný boogie, Obyčejnej svět). Budu-li příští rok na podzim pořádat třetí ročník koncertního seriálu v havlíčkobrodském klubu, Abraxas je jasná volba. Tím spíš, že si už snad nikdo ani nepamatuje, kdy v Havlíčkově Brodě naposledy hráli.

A ještě důležitý zákulisní transcendentální střípek do mozaiky. Před festivalem jsme do šatny za pódiem pověsili velké bannery s programem na jednotlivé festivalové dny. Na ten sobotní Petr Janda napsal nad logo kapely Abraxas fixou vzkaz „Jak se máš, brácho? Petr.“ Byl to „vzkaz v láhvi v domě u jezera“, který byl v sobotu večer adresátovi bezpečně doručen.

Počasí bylo vydařené a měli jste někdy smůlu na počasí ?
Počasí se skutečně vydařilo. Nějaké náznaky drobné přeháňky se objevily pouze v sobotu večer, ale celé tři dny nám prakticky vůbec nepršelo. Menším problémem bylo spíše nedělní velké odpolední horko. Tomu jsme ale čelili postavením dvou velkých party stanů, za které bych rád touto cestou poděkoval Měšťanskému pivovaru Havlíčkův Brod, a. s., který je hlavním partnerem festivalu prakticky po celou dobu od jeho založení. Věrnost se cení!
Držíme stálý termín v polovině srpna. Nejhorší počasí bylo před jedenácti lety. V roce 2008 jsme dokonce stěhovali program do kulturního domu v Lípě.

Určitě už přemýšlíš o Stock Dobrohostov 2020?
Samozřejmě přemýšlím, ale na toto téma je strašně brzy. A především platí, že dramaturgie a konkrétní program je kolektivním dílem osmičky pořadatelů. Ještě jsme o tom nemluvili. Jedinou konkrétní věc, kterou mohu uvést, je, že příští ročník bude opět třídenní a proběhne v tradičním termínu 14.–16. srpna 2020. Zachovejte nám přízeň!

Úvodní foto: Stock 20, foto: Stanislav Peluch

  • Facebook
  • Twitter