Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Energetici v Dukovanech zavezli palivo do reaktoru třetího výrobního bloku

/
/
/
861 Zobrazení



Energetici v Jaderné elektrárně Dukovanech dokončili zavážení paliva do reaktoru třetího výrobního bloku. Z původních 349 palivových kazet je 84 vyměněno za čerstvé. Tato výměna umožní provozovat blok na plném výkonu následujících 13 měsíců.

V rámci probíhající odstávky čeká techniky ještě dokončení některých plánovaných činností a kontrol zařízení. V provozu jsou aktuálně v Dukovanech tři ze čtyř výrobních bloků. Třetí výrobní blok by měl začít dodávat bezemisní elektřinu do sítě na začátku dubna.

Celý objem paliva museli energetici vyvézt z reaktoru do sousedícího bazénu skladování hned na začátku odstávky, aby mohli provést plánované servisní práce na zařízení primárního okruhu. Energetici začali palivo zpět do reaktoru zavážet v neděli a skončili včera v podvečer. V rámci odstávky navíc zvládli výměnu ucpávkových systémů hlavních cirkulačních čerpadel, kontrolu těsnosti parogenerátorů a kompenzátoru objemu nebo revizi nízkotlakých dílů parních turbín. „Jde o skutečně mimořádný objem práce, kromě samotné výměny paliva jsme pozornost opět věnovali kontrolám zařízení, kvality poskytovaných služeb a dodávaného materiálu. Ale děláme vše pro to, abychom byli připraveni v následujících týdnech třetí blok uvést do provozu,“ vysvětluje dosavadní průběh odstávky ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

V rámci odstávky třetího výrobního bloku energetici dále provedli 26 významných technických a investičních akcí. Mezi nejvýznamnější modifikace patří repase rychločinných armatur na parovodech, pokračování výměny podružných rozvaděčů za nové s moderním přístrojovým vybavením nebo rekonstrukce části rozvodny 400 kV, která slouží k vyvedení elektrického výkonu z elektrárny do přenosové soustavy. S tím souvisí i program rozsáhlých kontrol zařízení, servisních činností a kvality dodávaného materiálu.

Energetici zároveň už od února zavádí preventivní opatření proti šíření koronaviru. Přesto ale s výraznými změnami v harmonogramu dokončované odstávky Dukovan nepočítají. „Jsme si vědomi toho, jak jsou nyní Dukovany a Temelín, tedy stabilní zdroje elektřiny důležité. Bezpečnost a zdraví jsou pro nás na prvním místě, proto my i dodavatelé odvádíme maximum pro zajištění plánovaných prací a zejména kontrol důležitých pro další bezpečný a spolehlivý provoz,“ doplňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Současně s třetím dukovanským blokem probíhá plánovaná odstávka spojená s výměnou paliva, údržbou a kontrolami i v prvním bloku elektrárny Temelín.

Více informací o Jaderné elektrárně Dukovany.

  • Facebook
  • Twitter