Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Energetici rozšiřují kontroly zařízení prvního bloku Dukovan

/
/
/
722 Zobrazení



Energetici v Jaderné elektrárně Dukovany ukončili kontrolu jednoho z šesti parogenerátorů prvního bloku a začali připravovat navazující práce. Vzhledem k důrazu na bezpečnost se ale rozhodli rozšířit kontroly i na další parogenerátory. Obnovení výroby předpokládají v průběhu února.

Na možnou drobnou netěsnost teplosměnné plochy u jednoho z parogenerátorů, tedy zařízení, které vyvíjí páru pro pohon turbín, upozornila drobná změna v chemických parametrech vody po tlakových zkouškách.

„Rozsáhlé standardní kontroly, které jsou součástí přípravy na spuštění bloku po výměně paliva, splnily svůj účel. Děláme je právě proto, abychom si byli jistí stavem zařízení a nemuseli případně odstavovat blok během provozu,“ vysvětluje ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín.

Specialisté zkontrolovali vybraný parogenerátor pomocí nedestruktivních diagnostických metod, včetně kontrol prostřednictvím vířivých proudů. Výsledky už mají k dispozici technici, kteří aktuálně pracují na opravě. Elektrárna zároveň rozhodla o rozšíření kontrol i na další parogenerátory.

„Naší absolutní prioritou je bezpečnost a stabilita provozu. Proto postupujeme velmi konzervativně, rozhodli jsme se posunout zahájení výroby a zkontrolovat i další zařízení. Využíváme i velmi moderní metody kontrol, čas navíc využijeme i pro další práce, které není možné udělat za provozu, a tím ušetříme čas další plánované odstávky pro výměnu paliva,“ doplňuje Roman Havlín.

Zahájení výroby prvního bloku se bude odvíjet právě od výsledku těchto nově zařazených kontrol. Ty probíhají v nepřetržitém režimu a k jejich efektivnímu zvládnutí už energetici převezli do Dukovan druhý speciální manipulátor z druhé české jaderné elektrárny Temelín. Předběžně je jejich délka odhadována na tři týdny.

Zbývající tři bloky elektrárny jsou v provozu na plném výkonu.

  • Facebook
  • Twitter