Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dvě sklářské výstavy přiblíží historii i současnost sklářství na Vysočině, v jižních Čechách a Dolním Rakousku

/
/
/
835 Zobrazení



Krajské muzejní instituce na Vysočině ve spolupráci s partnery z jižních Čech a Dolního Rakouska připravily na období jara a léta 2021 hned dvě výstavy se sklářskou tématikou. První pod názvem ElementΔSklo – Matérie fantazie bude vystavovat od 18. února do 16. května Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, druhá výstava ElementΔSklo  Historie za sklem od 1. dubna na hradě v Ledči nad Sázavou přiblíží historii sklářství v širším kontextu česko-rakouského příhraničí.

V prostorách Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě na Masarykově náměstí bude představena unikátní instalace současného sklářství nazvaná  ElementΔSklo – Matérie fantazie. Kromě autorské tvorby sklářských výtvarníků uvidí návštěvníci také design sklářských provozů i práce studentů středních odborných škol. Výstava se místně zaměřuje na oblast tří krajů – Vysočiny, jižních Čech a Dolního Rakouska. Výběr exponátů nabízí pohled na současné smýšlení o skle, na díla umělců, kteří považují sklo za jedno z více médií k přenosu svých idejí. Uvidíte zde tavené a broušené plastiky, skleněné objekty kombinované s kovem či kamenem, mozaiky a šperky, monumentálně instalovaná svítidla, vázy foukané do forem ze stromové kůry a mnoho dalšího.

Od 1. dubna do konce srpna hostí hrad v Ledči nad Sázavou výstavu nazvanou ElementΔSklo Historie za sklem, věnovanou bohaté a dosud trvající historii výroby skla v oblasti česko-rakouského příhraničí. Pro návštěvníky je zde připraven přehled o skle jako takovém, počínající dobou Římanů. Nejzajímavější jsou ale příběhy sklářských rodů, jejichž stopy jsou v regionu patrné dodnes. Na ty také navazovala a navazuje současná sklářská produkce. V neposlední řadě získá návštěvník výstavy o historii sklářství na ledečském hradě tipy na výlety po sklářských památkách v okolí. Hrad samotný poskytuje turistům ještě množství dalších zajímavých nabídek.

Vzhledem k současné epidemiologické situaci je možné omezení vstupu do výstav.
Aktuální informace naleznete na webu www.sklonavysocine.cz.

  • Facebook
  • Twitter