Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Energetici obnovili výrobu na třetím bloku Dukovan

/
/
/
823 Zobrazení



Od sedmé hodiny ranní ve čtvrtek 14. února jsou v provozu všechny čtyři výrobní bloky Jaderné elektrárny Dukovany. Energetici na třetím výrobním bloku ukončili první letošní odstávku pro výměnu paliva. Štěpná reakce byla na třetím bloku obnovena v úterý, blok byl připojen do sítě v noci na čtvrtek, kdy začal vyrábět elektrickou energii.

Aktuální výkon reaktoru je 35 %. V následujících dnech budou operátoři pokračovat v předepsaných kontrolách a postupně zvyšovat výkon. Plného výkonu by měla elektrárna dosáhnout na konci týdne.

V průběhu odstávky třetího výrobního bloku energetici vedle výměny jedné pětiny paliva, provedli montáž nových zařízení a komponent ve velkém rozsahu. Časově nejnáročnější byla instalace nových podružných rozvaděčů a výměna ochran rozvoden, při které došlo k významné modernizaci systému, který chrání největší zařízení a spotřebiče v elektrárně. „Všechny nové díly a zařízení, které byly v průběhu odstávky namontovány, bylo nutné před uvedením bloku do provozu detailně odzkoušet a otestovat. Náročné byly i kontroly a práce související s přípravou bloku k samotnému spuštění, už proto, že si musíme být jistí stavem technologie,“ uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Na plný výkon by elektrárna měla vyrábět až do poloviny května, kdy je plánováno zahájení odstávky pro výměnu paliva na druhém výrobním bloku.

  • Facebook
  • Twitter