Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Eliška uspěla v závodech, pokračuje ve šlépějích svého otce, havlíčkobrodského závodníka

/
/
/
2126 Zobrazení



Havlíčkobrodská rodačka Eliška Plná chodí do 3. C v Základní škole V Sadech a už se o ní dá říci, že se pěkně „potatila“. Je totiž dcerou úspěšného jezdce Rostislava Plného, který v lednu 2018 dojel do cíle Rallye Dakar na jedenáctém místě v týmu Tatra Buggyra Racing.

Když bylo Elišce dva a půl roku, začala pod dohledem svého otce jezdit v buggině a brzy přišly první úspěchy. V roce 2017 vyhrála na autodromu Most Autokrosovou akademii RB 160 pro závodníky ve věku pět až osm let, kteří nevlastní licenci. Díky této výhře obdržela pronájem vozidla RB, motorů a zaplacené startovné na podniky pořádané Autoklubem České republiky (AČR) v roce 2018.

Bugina pro RB 160 je autocrossový speciál typu Buggy Racer Beta, určený především začínajícím jezdcům. Má čtyřtaktní motor Honda GX 160 o zdvihovém objemu 163,4 cm³. Náhon je na zadní nápravu a místo převodovky se používá variátor.

Zleva dole Amálka Žídková a Eliška Plná v roce 2017 po vyhlášení Autocrosové akademie v Mostě, foto: archiv Rostislava Plného

Eliška soutěžila v roce 2018 v divizi RB 160 spolu s dalšími 16 účastníky, z tohoto počtu byly tři dívky. Odjelo se celkem 10 závodů, započítaných do Mistrovství ČR (Humpolec, Nová Paka, Přerov, Dobřany, Poříčí nad Sázavou, Dolní Bousov, Hollabrunn, Dobřany a dvakrát Sedlčany). Po sečtení všech výsledků skončila Eliška Plná na Mistrovství ČR na třetím místě za druhým Sebastiánem Mihulkou a prvním Ladislavem Hanákem. Eliška má na závodech za soupeřku Amálku Žídkovou, která je zároveň i kamarádkou a na letošním Mistrovství ČR skončila na šestém místě. Na Autokrosové akademii v roce 2017 skončila na druhém místě za Eliškou.

„V roce 2019 bude Eliška soutěžit v kategorii RB 125 s buginou, která už nemá variátor, ale šestistupňovou sekvenční převodovku. Nová bugina pro novou sezonu už se vylaďuje, první závod bude 20. dubna v Rakousku v Hollabrunnu.,“ uvedl Rostislav Plný.

Eliška má dvouletého bratra Adama a čas brzy ukáže, zda i on podlehne kouzlu buginy.

  • Facebook
  • Twitter