Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dvě výstavy v havlíčkobrodské galerii ke vzniku ČSR

/
/
/
866 Zobrazení



Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě připravila dva výstavní projekty k připomenutí 100. výročí vzniku Československa a dějinným událostem let 1938, 1948, 1968.

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě připravila ve spolupráci s Fakultou umění a designu Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni Zlomové osmičky Československa v komiksu. Studenti zdejšího oboru digitální a mediální ilustrace pod vedením ilustrátorky Renáty Fučíkové prezentují na výstavě dle vlastního výběru 100 pozitivních událostí, skutků, činů, vynálezů, výkonů z každého jednotlivého roku. Studenti se záměrně vyhnuli zobrazení velkých dějinných událostí a soustředili se na každodennost československého člověka, na společenské, kulturní, přírodní, technické či sportovní události, které jednotlivce často zasáhly intenzivněji, než velké dějiny. Návštěvníka překvapí, kolik zajímavých a šikovných lidí tato země měla a má a jakými významnými objevy a skutky její občané přispěli světu. Součástí výstavy je edukační samoobslužný list a pro objednané skupiny z řad základní a středních škol edukační program. Celý výstavní projekt vyjde i v knižní podobě.

„Netradiční výstava k letošním osmičkovým výročím představí aktuální tvorbu několika současných komiksových autorů reflektujících zlomové události československých dějin – léta 1918, 1938, 1948, 1968 neotřelou komiksovou a ilustrační optikou. Budou zde k vidění části komiksů a ilustrací z knižní edice Češi, kterou připravil Pavel Kosatík s mladými českými komiksáři – Štěpánkou Jislovou, Karlem Osohou, Petrem Novákem a Karlem Jerie. Ve velkém se představí v komiksové podobě dějinné milníky z populárně naučné knihy Obrázky z moderních československých dějin z pera Lukáše Fibricha. Další skvělé originály ilustrací s tématikou vzniku republiky a osobnosti Tomáše Garique Masaryka vystaví přední česká ilustrátorka Renáta Fučíková. Celá kolekce bude doplněna edukačními a samoobslužnými prvky,“ uvedla Daniela Růžičková, kurátorka výstav.
Vernisáž obou výstav se uskuteční ve čtvrtek 25. října v 17.00 a potrvají do 9. prosince.

  • Facebook
  • Twitter