Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dvě sobotní havárie na silnicích Vysočiny, dva zranění

/
/
/
942 Zobrazení



Dva řidiči, kteří v sobotu 19. ledna způsobili na silnicích Vysočiny nehody nebyli při jízdě pozorní, jeden měl navíc z vozu špatný výhled kvůli námraze a přehlédl chodkyni.

V sobotu krátce před jedenáctou hodinou dopoledne se stala v ulici M. Majerové v Třebíči dopravní nehoda dvaačtyřicetiletého řidiče, který jel s osobním vozem Škoda Octavia. „V době jízdy neměl z auta zajištěný dostatečný výhled kvůli námraze a nečistotám na předním, bočních a na zadním skle. Když projížděl ve směru od ulice Kpt. Jaroše k Táborské ulici, tak neumožnil bezpečné přejití sedmašedesátileté chodkyni, která přecházela po vyznačeném přechodu pro chodce. Chodkyni ohrozil a vozem ji srazil. Při střetu se chodkyně zranila a zdravotníci ji museli převézt do Nemocnice v Třebíči na urgentní příjem,“ popsala první havárii Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině s tím, že na voze žádná škoda nevznikla. U obou účastníků nehody policisté dechovou zkouškou vyloučili alkohol. Případ dopravní nehody šetří policisté z dopravního inspektorátu Třebíč.
„Upozorňujeme všechny řidiče, že si musí před jízdou své vozy očistit od sněhu a námrazy. Zákon o provozu na pozemních komunikacích přímo stanoví, že řidič nesmí řídit vozidlo, na kterém jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. A nesmí také řídit vůz, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na silnicích. V praxi to znamená, že je třeba očistit na autě všechna okna, a to i zadní a boční, kterými řidič provoz sleduje. Nesmíme zapomenout na zpětná zrcátka a střechu vozu, na které se může vytvořit vysoká vrstva sněhu, která se pak za jízdy může uvolnit a řidiči může zcela znemožnit výhled z vozidla. Pokud řidič vozidlo řádně neočistí vystavuje se pokutě v příkazním řízení až 2 000 korun a sankci do 2 500 korun ve správním řízení,“ dodává Dana Čírtková.

Ke druhé nehodě došlo odpoledne kolem třinácté hodiny na parkovišti u obchodního domu ve Studentské ulici ve Žďáru nad Sázavou. „Čtyřiaosmdesátiletý řidič s osobním vozem Renault Thalia vyjížděl z parkoviště nerespektoval svislou dopravní značku Dej, přednost v jízdě a při vjíždění na místní komunikaci přehlédl z levé strany osobní auto Škoda Octavia, jedoucí po hlavní silnici. Došlo ke střetu, z místa nehody musel být řidič osobního vozu Renault Thalia převezen k ošetření do nemocnice v Novém Městě na Moravě,“ dodala tisková mluvčí s tím, že ke zranění jiných osob nedošlo. Na vozech vznikla hmotná škoda ve výši asi 90 000 korun. Také v tomto případě policisté u obou řidičů dechovou zkouškou vyloučili alkohol.

  • Facebook
  • Twitter