Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dvě nové expozice v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě

/
/
/
438 Zobrazení



V Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě zahájí ve čtvrtek 2. března vernisážemi dvě výstavy. Na první nazvané Vlčení se představí Lenka Černota , druhá s názvem Ticho popěšině přiblíží tvorbu Petra Válka.

Lenka Černota podle svých slov průběžně zkoumá lidskost skrze experimentování
s „vlkovostí“. „Od obrazů, které malovala pro vlky s přesvědčením, že je uvidí a zareagují
na ně, se skrze svou přítomnost v jejich prostředí a malbu in-situ dostala až k současné fázi, kdy uvažuje a pokouší se namalovat obraz tak, jako by měla vizuální aparát vlka. Výsledky jejích malířských experimentů za několik posledních let shrnuje zatím největší výstava Lenky Černoty signifikantně nazvaná Vlčení. Kromě vlastní kombinované techniky, založené na malbě rukama, doplňované kresbou a poznámkovými nápisy, na ní představí i videosekvence skládané ze snímků z fotopastí, dokumentujících osudy jejích „vlčích“ obrazů zanechaných v lesní samotě,“ popisuje kurátor Radek Wohlmuth. Vernisáž začíná v 17.00.


Pohyblivé skulptury Petra Válka, vystupující v krátkých dokumentačních videích, mají
v posledních letech silnou odezvu u české i u mezinárodní veřejnosti. „Pro IGLOO vytvořil
a vybral Válek několik nových videí s kineticko-zvukovými samohyby a se záznamy jeho občasných dadaistických výprav do horské krajiny. Instalace Ticho popěšině je doplněna o světelný objekt,“ přibližuje kurátor Miloš Vojtěchovský.

Petr Válek (1976) žije a pracuje v Loučné nad Desnou v Hrubém Jeseníku. „Od dětství se věnuje malování, kreslení, knižním ilustracím a hudbě. V posledních letech vystupuje často jako hudebník a z nalezených předmětů konstruuje mechanické a elektro-mechanické zvukové nástroje a kinetické sochy/objekty. V improvizovaném studiu nebo v krajině rodných Jeseníků natáčí videa a pravidelně zveřejňuje na svém kanálu na sociálních sítích. Jeho motající se, šustící, skřípající, točící, cinkající a škobrtající objekty mají nezměnitelnou výtvarnou hodnotu, odkazující na estetiku patafyziky a hnutí arte povera. Zároveň jde o svébytné zvukové, nebo hudební funkční nástroje,“ dovává Miloš Vojtěchovský.
www.instagram.com/the.vape.noise

  • Facebook
  • Twitter