Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dvě akce v Oblastní galerii Vysočiny

/
/
/
571 Zobrazení



Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě pořádá ve čtvrtek 28. dubna v 17.00 komentovanou prohlídku výstavy 3 kroky od buku, výstavou provede zájemce kurátorka Marie Musilová v 18.30 se pak uskuteční vernisáž výstavy/intervence do prostoru Jana Schlosserová: Iinner World.

Projekt 3 kroky od buku je příběh vývoje jedné knihy jihlavského grafického studia Dizen. Jeho činovníci Marie Musilová, Jan Janeček a Eliška Beránková v roce 2018 založili knihařskou dílnu Buk. Výstavní projekt v sobě spojuje volné malby na dané téma Alice Waisserové (1974), Jantry Šímové (1998) a Zbyňka Linharta (*1981) s ukázkami procesu konstrukce a technického zpracování připravované publikace, tedy makety a ukázky konstrukce knihy. Projekt doprovodí autorské písmo navržené Janem Janečkem. Unikátní je také konstrukce „krabicové trilogie“, kterou trojice designérů připravovala k uvedení na knižní trh v roce 2022, kdyby se během realizace všechno nezměnilo… Interaktivně komponovaná výstava tematizuje přírodu a životní prostředí.

Výstava /intervence do prostoru Jana Schlosserová: Inner World přinese jemné zásahy do galerijního prostředí, které odkazují ke každodennosti umělkyně a jejímu přenosu do galerijního prostředí, ale i přímé odkazy na vlastní současný život, jak jej popisuje.
„V práci Jany Schlosserové se dlouhodobě setkávají dva proudy: odkaz k minimalismu, přímé citace reality s citem pro zvolený – odlišný, nicméně vizuálně podobný materiál, odpovídající postmoderním sochařským přístupům a reflexi vnitřních světů, odkazující se často k populární kultuře, počítačovým hrám, elektronickým hračkám. Je zvláštní pozorovat, že tyto, zdánlivě protichůdné tendence (postmoderní minimalismus, relativizující materiál i funkci předmětu) a tvorba osobní mytologie, založené na populárních archetypech, přejímaných z masové produkce a transformovaných přístupem umělkyně, si v práci Jany Schlosserové neprotiřečí, ale navzájem se obohacují,“ popisuje kurátorka Lucie Nováčková.

  • Facebook
  • Twitter