Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dukovanská čtyřčata dostala svá jména

/
/
/
634 Zobrazení



Sokolí čtyřčata v Jaderné elektrárně Dukovany mají od dnešního rána svá jména. Inspirací byli energetikům ledoví muži Pankrác, Servác, Bonifác a Žofie, kteří právě v těchto dnech slaví svůj svátek. Kroužkování ve čtvrtek 14. května potvrdilo dobrý stav všech mláďat, která se před čtrnácti dny vylíhla jedinému sokolímu páru na Vysočině.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem, který z České republiky zcela vymizel. Před třemi lety se proto dukovanští energetici rozhodli připojit k programu ČEZ sokolí farmy na záchranu sokolů stěhovavých u nás. Zahnízdění sokolího páru zaznamenali ornitologové letos poprvé i v Jaderné elektrárně Temelín. Obě jaderné elektrárny se tak přidaly k elektrárnám Skupiny ČEZ, odkud v průběhu 9 let vzlétlo 84 mladých sokolů.

Čtvrteční kroužkování potvrdilo dobrý stav mláďat a při této příležitosti jim energetici dali jména ledových mužů Pankrác, Servác, Bonifác, kteří se dnes ve své plné síle projevili ranními mrazíky a také ženské jméno Žofie. Všichni tento týden slaví svůj svátek a také je vybrala komise ze zaslaných námětů od zaměstnanců a veřejnosti.

Jak se daří mláďatům, která Jaderné elektrárně Dukovany nadělila příroda k 35. výročí jejího bezpečného a spolehlivého provozu, můžete sledovat prostřednictvím fotografií zasílaných fotopastí na www.aktivnizona.cz.

  • Facebook
  • Twitter