Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dřevěné brikety: ekologické a levné vytápění

/
/
/
1059 Zobrazení



Hledáte ekologickou variantu vytápění a je pro vás důležité pohodlí? Vyzkoušejte dřevěné brikety. Jsou levnější než plyn nebo elektřina, výhřevnější než dřevo, nezatěžují životní prostředí jako hnědé uhlí, navíc je jejich použití jednoduché a čisté.

Máte kotel na pevná paliva nebo krb? Nechcete trávit volný čas přípravou dřeva, věčným přikládáním a vynášením popela? Není vám cizí ekologické cítění? Nemáte dostatečné prostory pro uložení zásob dřeva či uhlí? Pokud jste alespoň třikrát odpověděli anodřevěné brikety by pro vás mohly být tou pravou volbou. I v tomto případě ale platí, že nejsou brikety jako brikety: vyberte si dodavatele, který vám dokáže jasně říct, co jeho brikety obsahují, odkud pocházejí, jakým způsobem je vyrábí a zda je jejich výroba certifikovaná.

Pohodlí nadevše

Jistě, nejpohodlnější variantou vytápění je využití elektřiny. Nejzásadnějším problémem tohoto řešení je stále narůstající cena: co se vám letos zdá přijatelné, může být za rok nad vaše finanční možnosti. To samé platí u plynu, ten také může citlivější duše stresovat možností výbuchu, navíc jeho přípojky doposud svou přítomností nepoctily všechna obydlená zákoutí naší republiky. Elektrické a plynové krby zase jednoduše nedokáží nahradit požitek z pohledu do živého ohně.

Vyloučili jste topení plynem a elektřinou? Zbývají pevná paliva. Lehce dostupné (a momentálně i levné) je palivové dřevo. Jenže: je třeba mít dostatečné prostory pro jeho uskladnění, nesmí zmoknout, nesmí být vlhké, musí se štípat, rychle hoří… zkrátka, topení dřevem obnáší mnoho práce.

Nechce se vám trápit se dřevem? Mnoho dalších možností už není… pomineme-li hnědé a černé uhlí, jehož použití obnáší věčnou ušmudlanost topiče a těžba není příliš ekologická, nehledě na spaliny, které při použití tohoto topiva vznikají, dostáváme se zpět na začátek, tedy k dřevěným briketám, jednoduchému, čistému, přírodě milému, nenáročnému a výhřevnému řešení.

Dřevěné brikety jako ekopalivo budoucnosti

Přibližme si, jak vlastně výroba briket v ideálním případě probíhá: při pořezu kmenů na pilách vzniká surovina, tedy piliny, které se mohou dále použít právě pro výrobu briket. Ideální je směs pilin z měkkých i tvrdých dřev, která se slisuje na hustotu až 1220 kg na metr krychlový. Nikdy nekupujte brikety, které jsou vyrobeny z lepených odpadních materiálů. Čím méně stromové kůry v briketách bude, tím lépe: kůra zvyšuje popelnatost.

Proč jsou brikety ekologické?

  • produkují nejmenší obsah popele bez nebezpečných látek (který se mimochodem skvěle uplatní při hnojení zahrádek)
  • vznikají jako vedlejší produkt při lesnictví a práci se dřevem a neobsahují žádné přidané složky
  • jejich spaliny jsou nejméně agresivní, neobsahují kyseliny jako mokré dřevo a fosilní paliva, jediným produktem je CO2, který se v přírodě přirozeně rozloží
  • při topení briketami i jejich výrobě vzniká minimum odpadu

Další výhody dřevěných briket

Zásadním aspektem, proč si vybrat pro vytápění domu dřevěné brikety, je jejich mimořádná výhřevnost. Kvalitní brikety dosahují výhřevnosti 17 až 17,2 MJ/kg. Oproti tomu nevyschlé, čerstvé dřevo má vlhkost až 50 % a výhřevnost kolem 7,5 – 8,1 MJ/kg, přičemž dvouleté vysychání zlepší výhřevnost jen na 14 MJ/kg. To znamená, že topíte-li dřevem, musíte přikládat mnohem častěji, a tedy mít i větší zásoby. Brikety navíc vznikají ze stabilního zdroje, který se neustále obnovuje, nehrozí tedy, že piliny náhle dojdou.

Kvalitní brikety šetří kromě životního prostředí také vaši peněženku, jde o ekonomicky výhodné řešení. Mimo to vám firma vyrábějící brikety s radostí přiveze požadované množství palet s briketami až před práh kdykoliv budete potřebovat. Balíky jsou lehké a skladné, dobře se s nimi manipuluje ženám i starším lidem.

Nemusíte dělat kompromisy, volte ekologii, pohodlí i finanční úsporu v jednom.

  • Facebook
  • Twitter