Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dokumenty a debaty v Pelhřimově o aktuální ruské agresi na Ukrajině

/
/
/
901 Zobrazení



Festival dokumentárních filmů Jeden svět Pelhřimov se po dva covidové roky odmlčel. I letos organizátoři nevěřili, že by školní diváci i veřejnost mohli navštěvovat projekce bez omezení a vyhlásili tak ještě další ročníkovou pauzu. To ale ještě netušili, že Rusko rozpoutá válku proti Ukrajině.

„V této situaci nemůže lidskoprávní festival mlčet, proto se rozhodli zareagovat alespoň jednodenním dokumentárním pásmem s názvem Dokumenty Jednoho světa, ve kterém v pelhřimovském hotelu Slávie promítneme čtyři dokumenty z nichž dva reflektují současnou agresi Ruska vůči Ukrajině,“ říká koordinátorka festivalu Jeden svět Pelhřimov Hana V. Konvalinková.
Do debat po projekcích pozvali jako hosta komentátora Českého rozhlasu Plus Libora Dvořáka, který je odborníkem na oblast Ruska, kterou pravidelně komentuje nejen v ČRo Plus, ale i v dalších médiích.

V sobotu 12. března bude od 13.00 na programu dokument Naše svoboda, který ukazuje nelehkou situaci žen v Salvadoru, kde je zakázán potrat. Podobné zákony existují ještě dnes v mnohých zemích, dokonce i v sousedním Polsku. „Budeme proto debatovat o právech žen a genderu obecně. V debatě přivítáme Veroniku Martinů, která je studentkou oboru Genderová studia na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Tématům týkajícím se genderu a feminismu se věnuje už dlouhá léta a v současné době se soustředí především na situaci v Polsku,“ přibližuje Hana V. Konvalinková.

V 15.00 zahájí blok dvou filmů, které se věnují situaci v současném Rusku a kořenům konfliktu na Donbase. Vyrob si svůj stát je prvním z dokumentů, který reflektuje ruskou mocenskou operaci na Donbase. Debatovat po filmu přijede komentátor ČRo Plus Libor Dvořák.
Rovněž po druhém snímku Stavební jáma budeme mít možnost diskutovat s Liborem Dvořákem, který se situaci v současném Rusku a okolních oblastech věnuje. Dokument přináší vhled do života a strastí obyčejných obyvatel Ruské federace, kteří rozhodně nesdílí nadšení z vlády Vladimira Vladimiroviče.

Poslední projekcí sobotního dokumentárního odpoledne bude film Příběh cesty kolem světa, který zachycuje dlouhou cestu dvou mladých lidí bez použití letecké dopravy. Z dobrodružné cesty se šťastně vrátí po mnoha měsících a dokonce jako rodina. „Tento závěrečný dokument jsme zvolili záměrně, abychom odlehčili téma a divákům poskytli trochu zaslouženého oddechu a zábavy. Přesto, že se na film lze dívat jako na cestovatelský, lze v něm vidět i mnohá další témata spojená s klimatickou krizí a potřebou snižování emisí uhlíku,“ dodává Hana V. Konvalinková za organizační tým ze Spolku Javořice.

Všechny projekce jsou zdarma. Organizátoři zvou diváky na program, který má ambici, že pomůže chápat závažná témata současné doby, vyvolá nové otázky, rozvine diskuse, ale přinese i rozptýlení a zábavu.

  • Facebook
  • Twitter