Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Do lesů na Vysočině se vracejí stromy, v Kojetíně na Havlíčkobrodsku o minulém víkendu

/
/
/
719 Zobrazení



Mnohonásobné zvýšení těžby, likvidace většiny smrkového porostu v lesích a stovky milionů korun na zalesňování, takové jsou následky několikaleté kůrovcové kalamity v lesích Vysočiny. Na řadě míst krajina dramaticky změnila svou podobu, mnohde ale už vysazují vlastníci nové stromy.

Jeden příklad za všechny z Havlíčkobrodska, kde první květnový víkend vyrazili dobrovolníci do obecního lesa u Kojetína, aby během dopolední brigády vysázeli stovky nových buků, dubů, javorů a smrků, které doplnily už vysazené jedle a modříny. Část rozlehlého lesa mezi Kojetínem a Rozsochatcem, který padl za oběť kůrovci v posledních dvou letech, tak získala nový porost. Další roky ukážou, nakolik byla výsadba úspěšná a stromům prospěly první májové deště.
Lesy na Vysočině podle informací Krajského úřadu Kraje Vysočina tvoří až ze 70 % smrkové lesy, právě ty jsou nejohroženější. Nejvážnější situace je podle zpráv z terénu na Třebíčsku, Jihlavsku a Havlíčkobrodsku. Letošní zima a jaro zatím lesům i majitelům, kterých je na Vysočině na padesát tisíc, přejí, takže je velká naděje, že většina se nově zasázených stromů uchytí a dá základ novým lesním porostům. Velký problém, na který narazili také v Kojetíně, je ale nedostatek nových sazenic, především listnatých stromů.

Fotoreportáž z výsadby stromů u Kojetína, foto: Jiří Polívka

  • Facebook
  • Twitter