Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Do jihlavských základních škol nastoupí necelých šest stovek dětí, o víc než třetinu přibylo odkladů školní docházky

/
/
/
497 Zobrazení



Do jihlavských základních škol 1. září nastoupí 587 dětí, zvýšil se počet odkladů. Zatímco loni mělo odklad 118 dětí, letos je jich o 35 % víc, celkem 159. Výkyvy v počtu školáků a předškoláků by ale letos neměly ve školách způsobit žádné problémy. Příští rok se ale dá očekávat ve školách přetlak nových prvňáčků.

Podle statistických údajů by nemělo docházet k výraznějším výkyvům v počtu nových školáků. Vždy se počty odvíjí od narozených dětí. Když je silnější ročník, přijde více prvňáků. „V dalších letech by měl nastat drobný úbytek, cca do 1 %. Pokud se ovšem v Jihlavě začne masivně stavět, budeme muset i my začít stavět základní a mateřské školy,“ říká vedoucí jihlavského odboru školství Tomáš Koukal, podle kterého už je kapacita jihlavských škol téměř plná.

Odklady podle jeho slov byly a budou pokračovat, záležet bude také na vývoji covidové situace. „Rodiče jsou víc úzkostliví a raději volí odklad,“ doplňuje Tomáš Koukal. I letos pro ně budou otevřeny přípravné třídy, dětí je v nich stále kolem osmdesáti. Přípravná třída je zřizována přednostně pro děti s odkladem školní docházky. Jejím úkolem je vyrovnat nerovnoměrný vývoj dítěte a připravit ho na vstup do 1. třídy ZŠ.

Všechny děti se letos dostaly na tu základní školu, kam se přihlásily a kam spádově patří. Větší zájem byl pouze o ZŠ Havlíčkova, kam se nedostalo pět nespádových dětí a los jim potom určil náhradní školu.

V Jihlavě je 11 základních škol zřizovaných statutárním městem Jihlava, kam chodí celkem 5370 žáků.

Mírně klesá počet dětí nastupujících do mateřských škol. V Jihlavě se dostaly do školek všechny děti narozené do konce roku s trvalým bydlištěm v Jihlavě. Na Kraj Vysočina nešlo ani jedno odvolání.

Covidová situace se i letos projeví trojnásobným testováním ve dnech 1., 6. a 9. září a přísnějšími hygienickými opatřeními a nošením roušek ve společných prostorách škol. Podrobnosti jsou uvedeny např. zde: FAQ COVID-19 – edu.cz.

  • Facebook
  • Twitter