Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Den pro zdraví našich nejmenších poprvé online, tentokrát na téma reprodukce

/
/
/
935 Zobrazení



Mateřské centrum Zvoneček ve spolupráci s Nemocnicí Havlíčkův Brod uspořádali v úterý 15. prosince Den pro reprodukční zdraví pro studenty SZŠ a VOŠZ Havlíčkův Brod. Zajímavé přednášky a programy s odborníky Státního zdravotního ústavu Jihlava proběhly kvůli přijatým opatřením ohledně koronaviru tentokrát netradičně online.

Den pro zdraví našich nejmenších má v Mateřském centru Zvoneček už dlouholetou tradici. „Cílem akce je předat veřejnosti důležité informace v oblasti prevence a zdraví našich nejmenších. Tento rok jsme se zaměřili na osvětu týkající se sexuálního chování a plánovaného rodičovství, tedy na fáze, které zdraví dětí významně ovlivňují,“ vysvětluje Anna Doleželová vedoucí Mateřského centra Zvoneček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod s tím, že letošní ročník se musel kvůli koronaviru přesunout do online prostředí. „Nechtěli jsme, aby studenti o vzdělávací programy přišli, a tak jsme se rozhodli pro tuto variantu. I když je osobní kontakt nenahraditelný, jsme rádi, že se akce nakonec mohla uskutečnit alespoň v této podobě,“ svěřuje Anna Doleželová.

Lékařka Irena Zimenová názorně ukazuje jak na samovyšetření prsu

Spolupráce s odborníky je pro tuto akci klíčová, proto se již tradičně slavnostního zahájení zúčastnila také primářka dětského oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod Magdalena Chvílová Weberová spolu s Erikem Lajtmanem doktorem gynekologicko-porodnického oddělení. „Raději bychom se s Vámi viděli osobně, ale možné to v tuto chvíli není. Přeji vám, ať je pro vás tento kurz přínosný a doufám, že se uvidíme i příští rok,“ vzkázala studentům primářka Magdalena Chvílová Weberová s tím, že letos s kolegy připravili pro studenty brožuru, která shrnuje informace o reprodukčním zdraví, gynekologické problematice v dospívání, porodu, významu včasného kontaktu maminky s dítětem a dlouhodobého kojení. Dopolední sérii přednášek odstartovala Lenka Vrzalová ze Státního zdravotního ústavu Jihlava, která studenty seznámila s možnostmi, jak neohrozit své zdraví při sexuálním chování. Dále představila, jaké jsou možnosti antikoncepce a rozebrala téma prevence sexuálně přenosných onemocnění HIV/AIDS. Její kolegyně, doktorka Irena Zimenová v posledním bloku přednášek hovořila o onkologické prevenci a na modelech prakticky předvedla jak postupovat při samovyšetření prsu a varlat.

Lenka Vrzalová hovoří o obezřetnosti při sexuálním chování
  • Facebook
  • Twitter