Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Čtyři sousedky z Veselého Žďáru u Havlíčkova Brodu chtějí rozpohybovat život v obci

/
/
/
1570 Zobrazení



Mezi dvacítkou projektů, které v rámci programu Dokážeme víc, zaměřeného na podporu sousedských aktivit, podpořila Nadace Via ve spolupráci s Českou spořitelnou, je také aktivita čtyř žen z Veselého Žďáru u Havlíčkova Brodu.

„Čtyři sousedky chtějí rozproudit svou obec založením tradice sousedských slavností. Veseložďáračky chtějí seznámit a propojit svoje sousedy bez ohledu na to, zda to jsou starousedlíci či novousedlíci, mladí či starší, z horního či dolního konce obce. Zároveň chtějí sesbírat a uchovat vzpomínky tamních seniorů,“ představuje projekt Hana Sedláková z Nadace Via, ta ho podpořila částkou 40 000 Kč.

Dvě z organizátorek jsou žďárské starousedlice a dvě v obci žijí teprve tři roky. „Připadá nám, že ve Žďáře je spousta lidí, kteří mají chuť oživit zdejší komunitu, žít víc pospolu. Chceme té energii, která v naší obci dýmá, trošku pomoct ven. Hlavním cílem téhle naší aktivity je, abychom se víc propojili napříč různými skupinami… Chceme, aby se potkali lidé, kteří spolu nikdy nemluvili a měli společné téma, nad kterým se sejdou. A takovým přirozeným tématem je místo, kde žijí,“ říká jedna z organizátorek, Petra Tajovský Pospěchová.

Spolu s ní akci pracovně nazvanou Veselejší Žďár chystají ještě žďárská knihovnice Helena Tonarová, restaurátorka Mirka Špačková a Julie Zemanová, která se každý rok podílí na žďárském dětském dni. Sousedskou spolupráci si čtveřice v menším  úspěšně vyzkoušela už loni na podzim. „Společně s dalšími sousedkami jsme loni v listopadu a prosinci zorganizovaly pravidelné pečení dobrot pro personál domova seniorů v Reynkově ulici v Havlíčkově Brodě. S personálním nedostatkem v době covidu jsme pomoct nemohly, některé z nás jsou mámy malých dětí. Tak jsme pomohly aspoň dobrou svačinou každý pátek,“ popisuje Petra Tajovský Pospěchová.

V téhle chvíli už je v plném proudu příprava na první část projektu: nahrávání vzpomínek žďárských seniorů. Svoje babičky a dědečky by měla vyzpovídat hlavně jejich vnoučata, další pamětníky si pak rozdělí samy organizátorky. Zajímat je bude hlavně každodenní historie: jak se ve Veselém Žďáře žilo dřív, co se jedlo, co se slavilo, jaké byly pomístní názvy… prostě zajímavé detaily, které si třeba pamatuje už jen několik lidí a byla by škoda, kdyby s nimi odešly a nebyly zaznamenány.

„Pak tyhle posbírané historie a zajímavosti dáme dohromady a vytvoříme web, kde budou taky dobové fotky, mapy a další reálie. V nahrávání bychom chtěli pokračovat, dokud nevyčerpáme všechny žďárské seniory, kteří budou pro a kterým to situace dovolí,“ vysvětluje Petra Tajovský Pospěchová.

Vrcholem projektu bude potom podzimní sousedská slavnost. „Představíme na ní, co jsme od pamětníků zjistili, hrát budou místní muzikanti a občerstvení bude taky lokální. Těšíme se, že leckterá domácnost přispěje slanou či sladkou rodinnou specialitou na společný stůl. Chtěly bychom taky všechny Žďáráky oslovit, aby přinesli nejstarší fotku svého domu, kterou mají. Vytvoříme z nich symbolický model celé obce, k němuž může přispět ten, kdo tu žije osm generací i ten, kdo se přistěhoval před týdnem. Všichni jsme přece Žďáráci. Doufáme, že se sousedská slavnost stane novou žďárskou tradicí, u které se všichni sejdeme a užijeme si Veselý Žďár čím dál veselejší,“ uzavírá Petra Tajovský Pospěchová.

Úvodní ilustrační foto: Dětský den ve Veselém Žďáře, který pořádal spolek Žďárský vlk

  • Facebook
  • Twitter