Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Cestující mohou v jihlavské MHD platit kartou

/
/
/
468 Zobrazení



V trolejbusech a autobusech městské hromadné dopravy v Jihlavě mohou lidé platit jízdenky kartou. Validátor najdou na straně u řidiče. Jízdenka zaplacená ve vozech MHD kartou je o šest korun levnější, než když by si ji cestující koupil přímo u řidiče.

„Na zařízení je nejprve potřeba zvolit symbol bankovní karty, který je v horním řádku uprostřed. Přednastavena je jízdenka na pět a více zastávek. Pokud cestující pojede pouze čtyři, na validátoru si to změní. Poté navolí svůj profil dítě nebo dospělý. Pokud jede více lidí, stačí na ikonku zmáčknout víckrát. Zároveň tam nechybí ani možnost navolit psa nebo velké zavazadlo,“ popsal postup ředitel Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner.

Nakonec cestující přiloží kartu a počká, až se na displeji objeví, že transakce proběhla. Hned na to dostane jízdenku. „Cestující žádáme, aby vyčkali, až se lístek vytiskne a až poté ho odebrali. Ve validátoru je totiž optické čidlo, které při vložení prstu do prostoru krytého průhledným plastem před vytištěním jízdenky tisku zabrání. Celý proces nákupu trvá asi sedm sekund,“ upozornil Radim Rovner.

Levnější lístek

Jízdenka zaplacená ve vozech MHD kartou je o šest korun levnější, než když by si ji cestující koupil přímo u řidiče. Kartou lze nově jednotlivé lístky na MHD zaplatit i ve všech pěti modrých kioscích.

Od konce června navíc funguje na předprodeji na Masarykově náměstí nová verze odbavovacího systému a došlo tam i k výměně počítačů, takže obsluha cestujících by měla být rychlejší.  „Co se týká e-shopu, máme zakoupený model a ostré testování přijde na řadu v srpnu. Bohužel spolupráce s dodavatelem je složitá a věci nepostupují dopředu podle našich představ,“ uvedl Radim Rovner.

  • Facebook
  • Twitter