Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Češi důvěřují dřevostavbám, zájem roste i na Vysočině



Zájem o dřevostavby v České republice roste. Vysočina patří k vyššímu průměru, nejvíce se jich staví v Libereckém kraji. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že se v roce 2020 postavila zhruba pětina domů na Vysočině ze dřeva.

Důvodem je dle odborníků tlak na udržitelnost a ochrana životního prostředí, snaha využívat domácí materiály a garance kvality v době, kdy nejsou zahraniční pracovníci. Podle průzkumu veřejného mínění STEM/MARK a společnosti RD Rýmařov lidé oceňují také nižší náklady a rychlost stavby.

Vysočina patří mezi kraje, kde je zájem o dřevostavby spíš vyšší a rok od roku stoupá. V roce 2020 jich tam stavební firmy postavily 18,3 %, což je zhruba stejně jako v Pardubickém či Olomouckém kraji. V loňském roce zde bylo postaveno 233 domů s dřevěnou nosnou konstrukcí.

Zdroj: ČSÚ

„Pokud jde o Vysočinu, zaznamenáváme zde trvalou poptávku o naše dřevostavby. Patrové domy a bungalovy se zde v průběhu let těší téměř stejnému zájmu. V loňském roce byly vůbec nejoblíbenějšími našimi domy v kraji Vysočina bungalov LARGO 98, což je jednopodlažní dům o zastavěné ploše 101 m² disponovaný jako 4+kk, a patrový dům KUBIS 74, který má zastavěnou plochu 61 m² a je koncipován jako 4+kk s možností jednoduché úpravy na 5+kk,“ popisuje Tomáš Červený, zástupce obchodního ředitele RD Rýmařov, největšího výrobce dřevostaveb u nás.

Proč se i na Vysočině dřevostavbám tak daří
Covidové období mění myšlení Čechů. V České republice chybí pracovní síla a odborníci na stavbu zděných domů, Češi tak dávají přednost jistotě a kvalitě českých firem a českému dřevu. Jak říká ředitel pro vědu a výzkum Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Antonín Lupíšek, v případě montovaných dřevostaveb si tak lidé lépe uhlídají cenu. „Prefabrikované stavby na klíč dávají záruku dodávky v daném čase a kvalitě i při pandemickému porušení dodavatelských řetězců a nedostatku kvalifikované pracovní síly ve stavebnictví. Rychlost výstavby je důležitým faktorem v případě hrozící inflace, kdy mají lidé obavu, aby se jim neznehodnotily peníze, které mají na stavbu domu připravené,“ upřesňuje.

Dřevostavby stále častěji v hledáčku Čechů
Podle údajů ČSÚ bylo v roce 2020 postaveno více než 18 tisíc rodinných domů. Ze statistik jasně vyplývá, že Češi začínají o domy ze dřeva jevit stále větší zájem. Zatímco v roce 2015 jich bylo v ČR necelých 1 800, v loňském roce už to byly téměř tři tisíce, a tvořily tak 16 % celkové výstavby.

„Důvodem rostoucího zájmu o dřevostavby je hlavně jejich rozumná cena a rychlost výstavby. To jsou atributy, kterých si lidé na domech ze dřeva nejvíc váží. Potvrdil to náš průzkum veřejného mínění z letošního září. Lidé se naopak bojí nízké životnosti. To však považuji za jeden z největších mýtů stavebnictví. Kvalitně postavená dřevostavba je na tom se životností úplně stejně jako cihlový dům,“ vysvětluje Tomáš Červený z RD Rýmařov.

  • Facebook
  • Twitter