Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Čemu věnovat pozornost při výběru oken?

/
/
/
626 Zobrazení



Ať už stavíte nebo rekonstruujete, nová okna patří mezi ty vyšší investice. Zaměřte se proto na klíčové parametry, které vám pomohou vybrat okna na míru vašim potřebám i vzhledu domu. Sepsali jsme pro vás ty nejdůležitější a zároveň si posvítili na aktuální trendy i technologické novinky.

Okna by měla odpovídat nejen vašim potřebám, ale i potřebám nemovitosti. Jsou zároveň dominantou domu. Jako první si všímáme tvaru, barvy okenního rámu i klik. Kromě vzhledu jsou ale důležité i další parametry. Jaké? 

Tepelná odolnost 

Tepelná odolnost se měří v UW, neboli součinitelích propustnosti. Říká nám, kolik tepla okny uniká. Čím je jeho hodnota nižší, tím lepší jsou izolační vlastnosti okna a tím méně utratíte za vytápění. Jsou ale pochopitelně dražší variantou.

Odolnost proti větru

Důležitý je také parametr odolnosti oken proti zatížení větrem, resp. jeho index odolnosti. Definuje jej stupnice od 1A do C5. Žijete-li v lokalitě s klasickými povětrnostními podmínkami, doporučuje se obecně zatížení B3-B4. Náročné klima, hory či větrné pobřeží pak vyžaduje vyšší třídu, ideálně C4 až C5. 

Zvuková izolace

Kvalitní okna by vás měla uchránit před rušivými zvuky zvenku. Zejména pokud bydlíte v rušnější části města nebo u frekventované silnice bude odhlučnění žádoucí. Rozdíl ve zvukové izolaci dělají hlavně skla. Ta se dají pořídit jako dvojskla nebo trojskla. Zvuková izolace se pak udává v Rw neboli indexu zvukové neprůzvučnosti. Čím vyšší, tím lépe izolují.

Vzhled a funkčnost

Neméně významný je také vzhled. Přece jen tvoří podstatnou část fasády domu a i zevnitř podstatně určují ráz místnosti. Kromě velikosti oken hraje roli i jejich funkčnost. V posledních letech roste obliba zejména technologických novinek, které lidem usnadní život v domě či bytě. Jedná se třeba o stínící techniku, jako jsou automatické žaluzie či rolety.

Mezi další trendy patří okna, která elegantně propojují interiér s exteriérem. Tyto požadavky splňují posuvné francouzské dveře nebo tzv. HS portály, které interiér dokonale prosvětlí, spojí jej se zahradou či terasou a navíc splňují náročné požadavky nízkoenergetického bydlení.

Nezapomeňte také na parapety. Vnitřní část slaďte s interiérem – podlahou, vnější pak s fasádou. Jejich hloubku určuje tloušťka zdí. Chcete-li na parapetu pěstovat pokojovky, lze mít parapet krapet širší s jemným přesahem, ale máte-li tenčí vnější stěny, pak se bude jednat maximálně o centimetry navíc.

Pokud by vás o designu i funkčnosti oken zajímalo více, mrkněte na https://obchod.winkhaus.cz/cz

Materiál 

Kromě nejrůznějších vlastností oken zvažte i jejich materiál. Do velké míry ovlivní jeho vzhled, funkčnost a v neposlední řadě i cenu. Nejlevnější jsou okna plastová. Nestárnoucí klasiku představují elegantní okna dřevěná. Mezi populární varianty dnes patří hliník, jsou ale také nejdražší položkou.

  • Facebook
  • Twitter