Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Burácení dvoutaktů na náměstí ve Světlé, konal se tu patnáctý ročník propagační jízdy mopedů

/
/
/
1230 Zobrazení



Každý rokem na přelomu června a července se na náměstí ve Světlé nad Sázavou sjíždějí milovníci dvoutaktních motorů a majitelé nejrůznějších mopedů. Nejvíce je, ale zastoupený moped Stadion S 11, který je náš nejlehčí a nejlevnější motorový dopravní prostředek, váží totiž skoro jako běžné dopravní kolo, zhruba jen o 18 kg víc.


Od 9.00 se tu začínají sjíždět první účastníci této spanilé jízdy Vysočinou. Většina mopedistů se moc dobře zná, protože pro většinu tohle není jejich první společná vyjížďka, a tak už z dálky na sebe pokřikují a zdravě se hecují, kdo dojede do cíle a pro koho bude muset přijet záchranné vozidlo s vozíkem. Kolem 11.00 se už většina připravuje na slavnostní start a jen někteří dolaďují své stroje, lepí poslední samolepky a kontrolují stav benzínu, i když spotřeba tohoto mopedu se pohybuje kolem 1,5 l/100 km, takže jejich malé nádrže vystačí opravdu na dlouhou jízdu. „Letos tu mám na startu dva stroje, tady toho Stadiona, kterého sem dával kompletně dohromady a pak Babetu, na který jede kamarádka,“ popisuje svůj vozový park Pavel Švec z Příseky.

Trasa, kterou letos pořadatelé připravili, měří kolem 70 km a opravdu prověří jak stroje, tak jezdce, protože se jede doslova z kopce do kopce. Celkem se na letošní jízdu vydalo 123 jezdců, což je podle pořadatelů rekord. „Loni bylo přihlášených 116 a už to bylo opravdu hodně a letos to je opravdu nejvíc, běžně bývá kolem té 100,“ pochvaluje si paní u zápisu. Na trať se přesně ve 12.00 vydalo tedy více jak sto stadionů, několik jezdců na babetách, Jawa Pionýr, italský stroj Piaggio a celá řada doprovodných motorek, do cíle nakonec nedojelo deset strojů. Akci pořádá Stadion klub S-11 Světlá nad Sázavou.

  • Facebook
  • Twitter