Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Biatlonovým fanouškům i prázdninovým hostům se nabízejí desítky zajímavých aktivit

/
/
/
376 Zobrazení



Desetitisíce lidí z celého světa přijedou fandit na Mistrovství světa v biatlonu konaném v novoměstské Vysočina Areně ve dnech 7.–18. února, tentokrát se uskuteční v souběhu s jarními prázdninami vysočinských a jihomoravských školáků.

„Lidé se rozhodně nemusí obávat naplánovat si výlet do okolí Nového Města na Moravě, protože závody se obvykle uskuteční až v odpoledních hodinách, takže v průběhu dopoledne nebo po obědě dopravní komplikace nehrozí,“ upozornil ředitel destinační společnosti Koruna Vysočiny David Štěpánek.

S výběrem z četných možností trávení volného času a poznání toho nejzajímavějšího, co Koruna Vysočiny nabízí, návštěvníkům pomůže speciální materiál. „Připravili jsme letáček s průřezem toho nejzajímavějšího pro děti i dospělé, akcemi zaměřenými na kulturu, sport, gastronomii, památky, poznávání tradic a podobně. Je v češtině a angličtině a kromě některých ubytovatelů je k dispozici v turistických informačních centrech a ke stažení také na našem webu,“ upřesnil David Štěpánek s tím, že řada provozovatelů na očekávaný zvýšený počet únorových návštěvníků zareagovala rozšířením provozní doby.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše ve Žďáře nad Sázavou, foto: Roman Šulc

V sobotu 10. února bude od 10.00 do 16.00 přístupná bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše v areálu žďárského zámku a ve stejnou dobu i od 12. do 16. února. V plánu jsou v ní i další akce. „Program Za poznáním klášterní kuchyně bude v bazilice minor v sobotu 10. a ve čtvrtek 15. února v 10.30 a 13.30. Program je pro rodiny s dětmi, ale zváni jsou všichni, které tato tématika zajímá,“ připomněla průvodkyně a edukátorka Adéla Tlustošová. Návštěvníci mohou taktéž zavítat do poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, památky UNESCO a díla věhlasného architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla. Ten bude 10. a od 12. do 18. února k prohlídce vždy v 10.00, 12.00 a 14.00. V sobotu 10. února bude mít mezi 10.00 a 16.00 mimořádně otevřenou bránu i Santiniho Dolní hřbitov.

Divy fyziky

Otevírací dobu rozšíří taktéž bystřické muzeum, které je běžně o víkendu mimo provoz. Tamní expozice včetně ojedinělých Živých ryb Vysočiny si návštěvníci budou moci prohlédnout od úterý do neděle, vždy od 8.00 do 11.30 a od 12.30 do 16.00.
Pracovní dny k víkendovým naopak v provozní době přidají v Domě přírody Žďárských vrchů v Krátké u Sněžného. Interaktivní expozice o proměnách přírody a krajiny se otevře od pondělí do pátku a v neděli mezi 10.00 a 16.00, v sobotu od 10.00 do 17.00. Zážitek slibuje rovněž návštěva dalších muzeí – novoměstské Horácké muzeum nasadilo výstavu Pernštejnské ženy a Regionální muzeum města Žďáru nad Sázavou nabízí hravé Divy fyziky.

Sklárna Karlov, foto: Roman Šulc

Ochuzeni nebudou ani vyznavači sjezdového lyžování – s provozem počítají jak na novoměstském Harusově kopci, tak v areálech v Novém Jimramově a ve Svratce.

Nakouknout pod ruce šikovných sklářů či brusičů a navíc se ještě v sychravém dni ohřát u rozpálené sklářské pece bude možné ve Sklárně Svoboda v Karlově. Exkurze do výroby jsou v plánu od 12. do 16. února mezi 9.30 a 12.30.

Gastronomický zážitek připravuje na 10. února žďárská radnice v podobě akce Zimní futrování. Foodfestival nabízející desítky chutí z celého světa, tentokrát v zimním provedení, se odehraje mezi 10.00 a 15.00 na náměstí Republiky ve Žďáře nad Sázavou.

  • Facebook
  • Twitter