Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Baristický kurz se v Havlíčkově Brodě stává tradicí

/
/
/
1416 Zobrazení



Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod (OAHS ) ve spolupráci s Českou barmanskou asociací (CBA) uspořádala ve dnech 18. a 19. února baristický kurz.
Uskutečnil se na pracovišti Bratříků pod vedením dlouholetých lektorů CBA Romana Pospíchala a Adama Troubila. Barista, specialista na kávu a kávové výrobky je v dnešní době už stejně žádaný specialista jako someliér na víno, nebo barman na míchané nápoje. Účastníci baristického kurzu měli možnost se v rámci teorie seznámit s přípravou espressa, alternativních metod přípravy kávy, včetně historie kávy, druhů kávy a kávového zeměpisu. Prakticky pak v kurzu zvládli nastavení mlýnku pro hrubost a gramáž kávy, přípravu špičkového espressa a cappuccina, degustaci několika různých káv, perfektní napěnění mléka a moderní mixologii.

„Baristické kurzy se stávají velmi žádaným rozšířením, které požadují špičkové hotely, restaurace a kavárny po celém světě,“ uvedl Roman Pospíchal – Mistr kávy CBA 2013. Počet účastníků z OAHS bylo 30. Ze studijního oboru Kuchař – číšník bylo sedm a z hotelnictví 23 účastníků. Z řad veřejnosti dvě účastnice. „Baristický kurz je na naší škole už tradiční, protože se pořádá od začátku fungování oboru Hotelnictví. Lektora Romana Pospíchala a Adama Troubila jsme měli na naší škole po třetí a jsou to naši nejoblíbenější lektoři, kteří opravdu umí, zaujmou a naučí,“ řekla Michaela Staníčková, učitelka praktického vyučování na OAHS Havlíčkův Brod. Kurz byl ukončen závěrečnou teoretickou a praktickou zkouškou. Úspěšní absolventi obdrželi certifikát CBA. Profesionál v oboru by měl umět nejen připravit kávu dle představ zákazníka, ale měl by být schopný poradit, vysvětlit a objasnit hloubku kávových produktů. Mistr kávy je soutěžní název pro Mistrovství baristů ČR. Bylo poprvé zorganizováno v roce 2003. Adama Troubil je Mistr kávy CBA 2014 a 2015. Nepiji kávu a za svůj život jsem neměl více jak 10 šálků. Naposled jsem pil kávu snad před třiceti lety. Na baristickém kurzu jsem podlehl nabídce Adama Troubila a vypil šálek cappuccina. Komu se naskytne podání výborné kávy od Mistra kávy CBA 2014 a 2015.

  • Facebook
  • Twitter