Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Barbora Kroužková: Myslím si, že mladý člověk by si měl cestu k novinařině najít sám

/
/
/
369 Zobrazení



Dlouholetá tvář České televize, moderátorka Událostí Barbora Kroužková, se zúčastnila debaty na téma interview a jak se ptát na letošní letní žurnalistické škole v Havlíčkově Brodě. Při té příležitosti jsme se ji s kolegyní zeptali na téma mladých lidí v médiích.

Barbora Kroužková vystudovala politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V minulosti pracovala v redakcích Českého rozhlasu, Frekvence 1 nebo Primy. Má dvě dcery.

Letos jste oslavila 25 let v České televizi, během té doby jste se setkala se spoustou mladých novinářů. Změnila se charakteristika studentů v průběhu let, nebo zůstává prototyp člověk stále stejný?
Prototyp člověka zůstává stále stejný. To je na tom to krásné, že lidé mají stále podobné ambice, dělají podobné chyby, ale charakteristika studentů žurnalistiky se mění tak, jako se mění ten obor. Samozřejmě dnes na žurnalistiku chodí lidé, kteří mají specifičtější představu o tom, co s tou školou poté budou dělat, protože do žurnalistiky spadá také mnohem víc profesí.


Myslíte si, že dává Česká televize dostatečný prostor mladší generaci? Sledujete práci vašich mladších kolegů? Myslím si, že Česká televize jako celek dává dostatečný prostor. Lidé mají často tendenci vnímat pouze jednu stanici a nebrat televizi jako celek. To se projevuje zkoumáním a porovnáváním, jak velký prostor se dává určitým tématům nebo menšině, což zkresluje práci České televize. Pro příklad uvedu ČT1 nebo ČT24, kde se domnívám, že vysílání odráží i potřeby mladšího publika. Dobrým příkladem může být i ČT art, kde jsou hudební pořady, koncerty, což já považuji za program pro mladé lidi.

Myslela jsem spíše v rámci kolegů.
Mohlo by to určitě být lepší. Dovedu si představit, že by Česká televize vyráběla více pořadů, které by moderovali mladší lidé. Pokud jde o ČT24, kde působím, tak si myslím, že ve zpravodajské funkci už musíte mít nějaké zkušenosti. Nechci znevažovat práci mladších kolegů, ale zkušenost je velmi podstatná. I tak se snažíme dát prostor začínajícím novinářům. Učíme je, jak pracovat. Nejprve začínají s psaním zpráv a postupem času je vysíláme i do terénu. Samozřejmě jejich pozice v redakci se odvíjí i od jejich snahy a talentu. Myslím si, že redakce dává dostatečný prostor pro ukázání jejich schopností.

Které novináře či osobnosti byste doporučila mladým lidem ke sledování?
Mám téměř sedmnáctiletou dceru a nikdy jsem jí nikoho neukazovala, nedoporučovala. Myslím si, že mladý člověk by si měl najít cestu sám. Samozřejmě se snažím sledovat i mladé lidi. Nechci lidi ovlivňovat svými názory. Lidem bych doporučila, aby sledovali někoho, kdo je baví a inspiruje. Taky bych apelovala, aby si dávali pozor na obsah, který konzumují. Chápu, že mladí lidé se chtějí i bavit, ale myslím si, že často to sklouzává k prokrastinaci, což osobně nemám ráda.

Představte si následující situaci. Vaše starší dcera přemýšlí, že by se vydala stejnou cestou a přišla za vámi pro názor. Co byste jí odpověděla?
Je velmi těžké najít si své místo. Určitě bych nepodceňovala vzdělání. Také by si studenti měli ujasnit, co ta práce obnáší, a také to, že začátky nebudou tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Osobně bych doporučila nemít přesnou vizi, kam se chcete dostat, protože cesty jsou spletité a nevyzpytatelné. Když jsem nastupovala do televize, nemyslela jsem si, že se stanu moderátorkou hlavní zpravodajské relace. Je podstatné se snažit, dělat práci dobře a vnímat, jak mě ta práce baví. Od toho se může vyvíjet vaše kariéra, ale neurčovala bych si dopředu mezníky, kterých chcete dosáhnout.

Máte nějakou radu pro zájemce o novinařinu?
Velmi často studentům opakuji, aby se vzdělávali. Všeobecné studium je určitě fajn, ale nebude na škodu, když se student bude zabývat jedním konkrétním okruhem. Média dnes trpí jistou povrchností. Nesmíme zapomenout na to, že novinařina je řemeslo, a tak k tomu musíme přistupovat. Je klíčové umět vysvětlit běžným lidem složitá témata přístupnějším jazykem, jen tak budeme dobrými novináři. Text umí napsat každý. Dneska jsem mluvila se dvěma studenty ekonomie. Bavili jsme se o tom, jak mohou využít své teoretické poznatky ekonomie v praxi. Jen malá hrstka lidí rozumí tomu oboru a je jen dobře, že se těmi tématy zabývají. Vaše nabyté vědomosti budou vašim novinářským základem, takže studujte.

Autorky textu: Petra Vavřinová, Pavla Nosková, absolventky Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2023

Foto z debaty s Čestmírem Strakatým, autor: Jaroslav Loskot

  • Facebook
  • Twitter