Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ani mráz nezastavil v údolí Chlébského potoka kvetoucí bledule

/
/
/
1171 Zobrazení



Také na Vysočině v údolí Chlébského potoka nedaleko Bystřice nad Pernštejnem se začínají objevovat první jarní poslové. Mezi vegetací potočních olšin se pomalu ale jistě začíná bělat koberec chráněné bledule jarní.

Bledule dorůstá do výšky deset až čtyřicet centimetrů a poznáte ji také podle typických bílých květů lemovaných žlutým okrajem. Ve volné přírodě je bledule poměrně vzácná a je zahrnutá mezi zvláště chráněné rostliny.
Údolí Chlébského potoka se díky této nádheře stalo přírodní rezervací už v roce 1953. Za poslední roky přibylo parkoviště pro několik aut společně se stánkem s občerstvením. Došlo také k výstavbě dřevěných chodníčků, které mají zamezit ve vstupu mimo vyznačenou pěšinu a zabránit tak poničení této nádhery.

Pokud se chystáte přijet třeba z druhého konce Vysočiny, tak za bledulemi se dostanete přes Bystřici nad Pernštejnem, odbočkou na Štěpánov nad Svratkou. Po cestě potkáte několik cedulí, které vás dovedou až na parkoviště. Pro pěší turisty platí, že podél potoka vede turistická stezka značená zelenou barvou.

  • Facebook
  • Twitter