Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Absolventi Letní žurnalistické školy se realizují nejen v létě

/
/
/
558 Zobrazení



Další ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského se opět blíží. Někteří její absolventi ale nabírají své rané mediální zkušenosti i během roku. Jako třeba čtyřnásobná účastnice letní školy Yvetta Hynčicová, trojnásobná účastnice Klára Zámková nebo dvojnásobný účastník David Vařílek. Všechny tři zatím nejvíce ovlivnila výuková skupina Letní žurnalistické školy se zaměřením na rozhlasovou tvorbu, proto dává smysl, že se přes rok věnují svým vlastním audio projektům.

David s Klárou jsou oba z Vysočiny, proto na jaře 2021 kývli na nabídku Kraje Vysočina natáčet oficiální podcast s názvem Podcasty Kraje Vysočina. „Radní Jan Břížďala přišel s tím, že by chtěl udělat projekt, který bude víc dostupný mladým lidem,“ říká Klára, která pochází z Jihlavy. David z Náměstě nad Oslavou ji doplňuje: „Sice má kraj svůj YouTube kanál, ale ten projekt vznikl hlavně na podporu mladých žurnalistů. Je to pro nás příležitost vyzkoušet si práci v médiích a dostat se k zajímavým lidem.“
Klára s Davidem vedou podcast formou rozhovorů a jejich hosty už mimo jiné byli například historik Michal Stehlík, ředitelka Podzimního knižního veletrhu Markéta Hejkalová nebo bývalý ředitel Zoologické zahrady Jihlava Vladislav Jiroušek.

První díl vyšel na podcastových aplikacích 4. října, začátkem dubna tedy oslaví půlroční výročí podcastu. „Přiznám se, že jsem si ani neuvědomila, že už máme za sebou půlrok práce. Nezdá se to zase tak dlouho, ale těch zkušeností a známostí jsme už nasbírali mnoho,“ komentuje výročí podcastu Klára.

Yvetta, čtyřnásobná účastnice Letní žurnalistické školy, se také připravuje na půlroční výročí – v prosinci 2021 se spolužáky z Vyšší odborné školy publicistiky v Praze založila internetové studentské rádio VYŠŠÍ HLAS. Tým rádia oslaví půlroční výročí začátkem června. Přípravy už jsou ale v plném proudu. Lenka Skalická, šéfredaktorka rádia a absolventka divadelní kritiky na DAMU, píše a režíruje rozhlasové hry. I k příležitosti šesti měsíců rádia plánuje další hru.
Rádio VYŠŠÍ HLAS vysílá každý den, od pondělí do čtvrtka je na programu publicistický obsah prolínaný hudbou, večer od 20.00 četba nebo rozhlasová hra, od pátku do neděle je rádio zatím čistě hudební. Členové redakce mají rozdělené pozice, rádio má vlastního hudebního dramaturga, produkční, marketingový tým starající se o propagaci a sociální sítě. Každý pořad má svého šéfredaktora. Hudebním dramaturgem rádia VYŠŠÍ HLAS je akordeonista kapely Jelen a rodák z Přibyslavi Josef Málek.

Yvetta vede pořad Rozhovory a Cestovatelský magazín a je součástí dvojice vytvářející pořad o knihách Neblbni a čti. Pozvání do studia přijali např. herec a dabér Martin Janouš, herečka Magdalena Zimová nebo redaktorka ČT Aneta Černá.
K tříměsíčnímu výročí nadělila redakce rádia VYŠŠÍ HLAS sobě i posluchačům kanály na podcastových aplikacích. Posluchači si tedy pořady už mohou pustit kdykoli a kdekoli. „Své působení ve studentském rádiu vnímám jako ten nejlepší trénink pro budoucí práci v médiích,“ hodnotí Yvetta svou téměř půlroční práci v rádiu VYŠŠÍ HLAS.

Úvodní foto: Pravidelní účastníci Letní žurnalistické školy. Zleva: David Vařílek, Klára Zámková a Yvetta Hynčicová.

  • Facebook
  • Twitter