Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hradozámecká noc na hradě Roštejn

/
/
/
794 Zobrazení



O víkendu se na hradě Roštejn uskuteční Hradozámecká noc. Prohlédnout si nejen novou expozici ve ztemnělém hradu, ale i kapli sv. Eustacha za svitu svíček budou mít návštěvníci možnost od 19.00 do 22.00. Na setkání se určitě těší i nový obyvatel hradu – výr velký v nové voliéře na nádvoří.

Nová interaktivní expozice věnovaná přírodě, lovectví a myslivosti přilákala v rámci letních prázdnin zatím přes osm tisíc návštěvníků, celkově na hradě včetně věže bylo od zahájení sezony v červnu 17 406 osob. Novou expozici budou mít návštěvníci možnost poprvé zažít netradičně i ve večerních hodinách v sobotu 25. srpna.
„V rámci programu Hradozámecké noci bude trasa otevřena podobně jako v denních hodinách volně bez průvodce avšak vylepšena o atmosféru ztemnělého hradu a kapli nasvětlenou pouze svíčkami. K nočnímu hradu i lesu ovšem neodmyslitelně patří i zvířecí obyvatelé, zejména sovy. A právě sova, respektive zástupce jednoho z největších druhů – výr velký, bude na Hradozámeckou noc přítomen jako nový stálý obyvatel Roštejna. Obsadí totiž voliéru v jednom z výklenků pod Velkým hradním ochozem a bude tak návštěvníky pomyslně lákat k návštěvě přírodovědných expozic. Výr bude dlouhodobě zapůjčen ze Záchranné stanice pro zraněné živočichy v Telči a patří mezi ta zvířata, jejichž návrat do volné přírody již kvůli utrpěným zraněním není možný. U jeho nového příbytku budou proto umístěny i informace o tom, jak se mají lidé zachovat, pokud se v přírodě se zraněným živočichem setkají,“ uvedla kastelánka Kateřina Rozinková.

Hradozámecká noc na Roštejně ovšem nebude startovat až ve večerních hodinách, neboť již odpoledne bude opět alespoň v malém navázáno na tradici jazzových koncertů na hradě. Od 16.00 bude na nádvoří koncertovat Swing Trio Telč, vstupné bude dobrovolné. Večerní program potom vypukne od 19.00, kdy bude otevřena expozice a pracovníci hradu budou návštěvníkům k dispozici s rozšiřujícími informacemi u voliéry s výrem, v kapli sv. Eustacha či v Botanickém sále. Vstupné do expozice bude 50 Kč. Hrad své brány uzavře ve 22.00.

„Protože začátek školního roku vychází v tomto roce až na 3. září, pojede hrad i v týdnu po Hradozámecké noci v prázdninovém režimu. Přístupný tak bude denně mimo pondělí od 9.00 do 18.00 a každou hodinu budou průvodci poskytovat výklad o historii v kapli sv. Eustacha. Zářijová pracovní doba (denně mimo pondělí od 10.00 do 17.00) bude uplatňována od úterý 4. září. V souvislosti s probíhajícími stavebními pracemi pak bude sezona hradu zkrácena a skončí již na konci září, o říjnových víkendech a státním svátku bude Roštejn uzavřen. Na další návštěvníky se bude hrad těšit na jaře roku 2019,“ uzavřela Kateřina Rozinková.

  • Facebook
  • Twitter