Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Komentovaná výstava Univerzum Max Švabinský v Jihlavě

/
/
/
260 Zobrazení



Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě pořádá v úterý 5. prosince od 17.00 komentovanou prohlídku výstavy
Univerzum Max Švabinský (1873–1962). Grafické dílo ze sbírky OGV v Jihlavě a KGVU ve Zlíně. Výstavou provede zájemce kurátorka Jana Bojanovská.

„Koncepce výstavy se soustředí na bohatství jeho grafického projevu, který sleduje v několika tematických celcích. Představeny tak budou Švabinského působivé krajinné celky spolu s velkými oživujícími detaily přírody, podobizny předních kulturních osobností i nejbližších členů rodiny, komorní smyslné výjevy vedle výpravnějších mytologických scén nebo také biblická témata a parafráze básnických sbírek.
Výstava dále přináší rozšiřující pohled na pedagogický přínos Maxe Švabinského, kdy v letech 1910 až 1928 vedl na pražské Akademii grafickou školu a výrazně ovlivnil další generace nastupujících umělců. Na výstavě jsou proto svými grafickými listy výběrově zastoupeni jeho někdejší studenti, mnozí dnes už etablovaní umělci, např. Cyril Bouda, Koloman Sokol, Miloslav Holý a další,“ přibližuje kurátorka Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě Jana Bojanovská.

  • Facebook
  • Twitter