Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Josef Uhlíř vystavuje v krajské knihovně

/
/
/
342 Zobrazení



Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě hostí v současnosti výstavu fotografií a fotoobrazů nazvanou Josef / Jožka Uhlíř. Zájemci si ji mohou prohlédnout až do konce září.

Josef Uhlíř se narodil 9. dubna 1959 v Kyjově. V dětství se s rodiči stěhuje do Přibyslavi a zde se v šestnácti letech začíná seznamovat s fotografií. K jeho celoživotní zálibě jej přivede nejen první zapůjčený fotoaparát Praktica, ale i fotokomora černobílé fotografie, přístupná v jeho budoucím zaměstnání.

V letech 1978-1979 pak studuje pod Lidovou školou umění v Havlíčkově Brodě obor fotografie. Studium probíhá pod garancí profesora Jána Šmoka. Objevuje pohyb ve fotografii, krásy tekoucí vody a výhledy do krajiny.

Na konci 80. let zakládá a vede fotokroužek v Přibyslavi. Fotografie členové vystavují pro veřejnost v novém kulturním domě. Sice po několika letech pro nezájem fotokroužek zaniká, on ale pokračuje a fotografuje převážně ve volné přírodě. Pořizuje si fotoaparát P six a zaměřuje se na lov beze zbraně.

S příchodem digitalizace přechází na Nikon, nejprve ultrazoom, zrcadlovku DX a nakonec FX. Od roku 2010 je členem Fotostřediska Havlíčkův Brod. S jeho členy se účastní fotovýjezdů na Šumavu, Moravské Toskánsko a Slovensko. I když v jeho tvorbě převládá fotografie krajiny a živočichů, v poslední době začíná do fotografie vnášet i barevné abstrakce.

Jak sám říkává: „Život je jak škola, pořad se učíš a učíš. Jsem vděčný za to, že mohu být ve skupině fotografů, kteří mají velké úspěchy v národních i zahraničních soutěžích.“

  • Facebook
  • Twitter