Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Houslové kurzy Bohuslava Matouška a Jakuba Junka nabídnou i koncerty pro veřejnost

/
/
/
630 Zobrazení



Tradiční setkání nejlepších mladých houslistů z České republiky se uskuteční pod záštitou Dagmar Havlové skrze Nadaci Václava a Dagmar Havlových VIZE 97 a manželů Marie a Constantina Kinských od 14. do 26. srpna v prostorách Zámku ve Žďáru nad Sázavou.

V průběhu Mezinárodních mistrovských houslových kurzů Bohuslava Matouška a Jakuba Junka nejen během svých procházek zámeckými nádvořími, ale především na čtyř koncertech pro veřejnost čeká na zájemce setkání s hudbou.

Mezinárodní mistrovské houslové kurzy Bohuslava Matouška a Jakuba Junka se díky záštitě rodiny Kinských budou konat na zámku čtvrtým rokem. Během těchto čtyř let byli do kurzů přijati studenti z několika zemí, jako jsou například Slovensko, Německo, Slovinsko, Turecko nebo Korea.
Během čtyř koncertů budete mít šanci si poslechnout jak hlavní lektory kurzu, tak i nesmírně šikovné studenty středních a vysokých uměleckých škol. První koncert, aneb Zahajovací koncert, proběhne v neděli 14. srpna ve Freskových sálech. Následovat bude v pátek 19. srpna Benefiční koncert pro zámek, který se bude konat v Prelatuře. Třetí koncert s názvem Open-air koncert proběhne v neděli 21. srpna na Zámecké terase. Na poslední, neboli Závěrečný koncert, můžete dorazit ve čtvrtek 25. srpna opět do Freskových sálů.


Bohuslav Matoušek, rodák z Havlíčkova Brodu, je jedním z nejvýznamnějších českých houslistů. Zároveň je jedním z mála držitelů prestižní stříbrné medaile nadace Bohuslava Martinů. Stejné ocenění má jenom několik umělců na světě, například Rudolf Firkušný nebo Magdalena Kožená. V roce 1972 se Bohuslav Matoušek stal vítězem mezinárodní soutěže Pražské jaro. V současné době vede houslovou třídu na pražské Hudební Akademii Múzických Umění a na brněnské Janáčkově Akademii Múzických Umění.
Jakub Junek je významný zástupce nastupující generace houslistů. Účastnil se řady mistrovských mezinárodních hudebních kurzů v Čechách, Rakousku, Velké Británii, USA a Izraeli. Řadu let sólově vystupuje s významnými orchestry v tuzemsku i zahraničí. S Českým národním symfonickým orchestrem hrál již několik sólových turné ve Velké Británii a Španělsku. Nyní je studentem jednoho z nejrenomovanějších českých houslistů Bohuslava Matouška v doktorandském programu Akademie Múzických Umění v Praze.
Více informací najdete na www.zamekzdar.

  • Facebook
  • Twitter