Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Po osmnácté zamíří mladí lidé tří zemí Evropy do Havlíčkova Brodu, startuje tu letní žurnalistická škola

/
/
/
673 Zobrazení



Od neděle 14. srpna hostí Havlíčkův Brod osmnáctý ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského, kterého by se letos mělo účastnit více než čtyřicet mladých lidí z Česka, Slovenska a Ukrajiny.

Projekt, který odstartoval v roce 2005 jako česko-slovenský, se krátce na to stal mezinárodním. Sedmnácti ročníků se postupně zúčastnili mladí ze dvanácti zemí Evropy a Asie. V posledních letech přijíždějí hlavně mladí Slováci a Ukrajinci, v menší míře pak Rakušané, Poláci či Němci.
„Díky spolupráci s Krajem Vysočina letos přivítáme rekordní počet účastníků z Ukrajiny, půjde o bohemistky nejen z Užhorodu, odkud jezdí na Vysočinu studenti už víc než deset let, ale nově také z univerzit ze Lvova a Ivano-Frankivsku. Rekordní je letos také účast mladých z Vysočiny, což nás těší,“ popisuje Milan Pilař, jeden z organizátorů akce, jejíž součástí je kromě uzavřeného programu pro účastníky také veřejná část, která nabídne každý den od pondělí do pátku debaty a přednášky se zajímavými hosty z Česka, Slovenska a Rakouska vždy od 15.30 a 19.00.

Program veřejných debat pro zájemce zdarma otevře Večer s deníkem FORUM 24 a Týdeníkem FORUM a lehce provokativní téma Proč jsme republika, aneb Potřebuje Česko prezidenta?
Účast v diskusi přijali Pavel Šafr, šéfredaktor deníku FORUM 24 a Týdeníku FORUM, Johana Hovorková, šéfeditorka ze stejné redakce, historik Petr Placák. Moderace se ujme Petr Hlaváček, historik a novinář.
Úvodní debata se pokusí odpovědět mimo jiné na otázky, proč se monarchie změnila na republiku, jak k tomu došlo, co dobrého během více než sta let obyvatelům Čech Moravy a Slezska přinesla, zda se skutečně chováme jako republikáni, nebo stále vzýváme monarchu na Hradě, jestli náš odpor vůči monarchii má reálný základ?
Večerní debatě v klubu Oko na Smetanově náměstí v Havlíčkově Brodě bude předcházet od 15.30 na stejném místě o živých vstupech v televizním zpravodajství.

V úterý 16. srpna hostí od 15.30 klub Oko na Smetanově náměstí přednášku nazvanou Rusko, jeho chování, média, dezinformační narativy, vystoupí s ní Pavel Havlíček, analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky. Večer od 19.00 je na programu debata nazvaná Třicet let od rozdělení Československa. Nad příčinami rozdělení, ale také nad vývojem dvou samostatných států se zamyslí právník a politik Petr Pithart, slovenský sociolog a politik Martin Bútora a filozof a politik Daniel Kroupa. Debatu tří pamětníků rozdělení ČSFR ve druhé polovině roku 1992 moderuje Jana Peroutková z České televize.

Ve středu 18. srpna se v rámci letní školy uskuteční od 19.00 Večer s Deníkem N, v debatě se jeho redaktorka Renata Kalenská zaměří společně s Magdou Vášáryovou a Věrou Jourovou na tematiku žen ve veřejném prostoru a především v politice.

Ve čtvrtek 18. srpna odpoledne proběhne třetí pokračování setkávání s absolventy letní školy, kteří v rámci debaty nazvané Letní žurnalistická škola – brána do světa médií III. vyhodnotí příspěvek akce k jejich osobnostnímu růstu. Pozvání přijala Tereza Brhelová (DVTV), Jana Kodysová (Deník), Vláďa Zikmund (McCann Prague), moderuje Eva Fruhwirtová, členka pořadatelského týmu.
Večer se od 19.00 Večer se zpravodajským portálem Aktuálně.cz, jehož tématem bude Ruská agrese proti Ukrajině a jak zastavit Putina. Redaktor Martin Novák bude debatovat uprchlicí z Ukrajiny Anastasjou Artemjak a diplomatem Davidem Stulíkem.

V pátek 19. srpna nabídne program letní školy nejdříve diskusi novinářů různých redakcí o tom Jak vypadá válečná žurnalistika v praxi?

Od 19.00 se pak v klubu Oko uskuteční poslední debata letošního osmnáctého ročníku letní školy nazvaná Umíme to vysvětlit, aneb Srozumitelnost agendy Evropské unie pro její obyvatele?
Hosty jsou rakouský novinář z deníku Der Standart Andras Szigetvari, Magdaléna Frouzová, tisková mluvčí Zastoupení ZEK v Praze, a Danuše Nerudová, ekonomka, diskusi moderuje Filip Nerad, vedoucí zahraničního zpravodajství Českého rozhlasu Radiožurnál.

  • Facebook
  • Twitter