Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Novoměstská premiéra dokumentu Jana E. Svatoše

/
/
/
1075 Zobrazení



Kulturní dům v Novém Městě na Moravě hostí v úterý 3. května od 19.00 premiéru historického dokumentu Až zařve lev, který vznikl v koprodukci s Českou televizí. Po skončení filmu bude debata s režisérem Janem E. Svatošem a kameramankou Romi Strakovou.

„V bezčasí Očistce se potkávají duše dvou významných postav českého středověku: kontroverzní král Přemysl II. Otakar a zapomenutý cestovatel, františkánský mnich Odorik z Pordenone, přezdívaný český Marco Polo.
Díky svému cestovatelskému nadhledu přiměje Odorik krále vzpomínat na jeho úspěchy, ale i dramatické životní prohry. Zatímco krále trápí předsudky a stereotypy, které se na něj po staletí nanášely, Odorik využívá šance alespoň posmrtně připomenout své zásluhy: jako první Evropan kdysi spatřil Tibet a popsal mnoho neznámých zemí. Brzy oba zjišťují, že je pojí překvapivě mnoho společného.
Mistrovský dialog mezi králem (František Němec) a Odorikem (Igor Bareš) vás vtáhne do doby dávno minulé, ale překvapivě i velmi blízké: i před 700 lety se totiž posílaly upomínky za nezaplacené faktury, bojovalo s plagiátory a šířily se nebezpečné fake news,“ popisuje Jan E. Svatoš.
Natáčení předcházelo pět let rešerší a tvůrci spolupracovali s předními badateli v ČR i zahraničí.
Celovečerní dokument režiséra Jana E. Svatoše je nejen introspektivní sondou, ale zároveň i originální středověkou road movie po českém království, jež za Přemyslovy vlády dosáhlo největších rozměrů.

Vstupenky na promítání zde.

Úvodní foto z filmu: archiv Jana E. Svatoše

  • Facebook
  • Twitter