Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Román Případ Toman Milan Krčmáře pokřtí v Třebíči

/
/
/
473 Zobrazení



V pátek 22. října proběhne v 17.00 v hudebním oddělení Městské knihovny Třebíč křest nového románu Milana Krčmáře Případ Toman. Po cestopisu …a duše zůstala celá a románech Bezejmenní a Žena z roku 1899 se jedná o jeho čtvrtou knihu a zároveň třetí, která vychází v nakladatelství CPress ve vydavatelském domě Albatros Media.

„Román je postavený na skutečných událostech, které se staly v letech 1911 až 1935. Přesně 110 let před křtem knihy, tedy 22. října 1911, byl v lese mezi Rohatcem a Ratíškovicemi na Hodonínsku zavražděn jistý muž. Jeho totožnost byla zprvu neznámá, později se myslelo, že se jedná o bohatého statkáře Ladislava Tomana, nakonec byl ale za vraha označen sám Toman, který si dotyčného vytipoval coby svého dvojníka, na základě čehož měli Tomanovi příbuzní vyinkasovat Tomanovu životní pojistku. To je vyšetřovací verze, za kterou byl Toman odsouzen k smrti provazem, nicméně císař mu změnil trest na doživotí. Toman zemřel v roce 1935 na Mírově jako nejdéle sloužící vězeň té doby, aniž by blíže zaznamenal, že kolem něj šly dějiny – byl zavražděn arcivévoda František Ferdinand, vypukla světová válka, vzniklo Československo, byla hospodářská krize či že se v Německu chopili moci nacisté.

V případu ale panovalo tolik zvratů a podivných událostí, že dodnes není jisté, zda Toman opravdu vraždu spáchal. Zločin byl tehdy velmi sledován novinami nejen po celém Rakousku-Uhersku, ale i v okolních zemích, proto jsem knihu opět doplnil řadou novinových článků a fotografiemi, které k případu vyšly. Nejvíce se této vraždě věnoval Rudolf Těsnohlídek, který byl nejen básníkem a spisovatelem, ale i soudničkářem Lidových novin – a dá se říct, že právě na tomto případu novinářsky vyrostl. V románu právě Těsnohlídek spolu se šéfredaktorem Lidovek Arnoštem Heinrichem nacházejí různé podivnosti ve vyšetřování a nevědomky odhalují podivné okolnosti, které Tomanův případ doprovázely,“ popisuje Milan Krčmář.

Příběh se odehrává nejen na Hodonínsku, ale také v Brně, Uherském Hradišti, kde probíhal soud s Tomanem, dále u Olešnice na Blanensku, odkud Toman pocházel, ve Velkém Meziříčí a také na Třebíčsku. Tam všude Tomanův čin nějakým způsobem zasáhl.

  • Facebook
  • Twitter