Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Akímá – online přenos z jihlavské galerie

/
/
/
625 Zobrazení



Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě pořádá na Facebooku nebo YouTube kanálu galerie video premiéru projektu ve čtvrtek 25. března v 18.00 Akímá – František Filipi, David Baránek, Tomáš Chalupský s grafickou spoluprací Filipa Monda.

František Filipi se v odvážném kroku nazvaném Akímá (akční) dělí s divákem o magii tvorby obrazu a uměleckého rozhodování, které doplňuje jemná, místy až hypnotická hudba Davida Baránka. Kuráž ukázat proces tvorby obrazu se prolíná se skrytými momenty, vrstvami malby, paměti obrazu.

„Malíř František Filipi spolu s hudebníkem Davidem Baránkem a přizvanými kolegy Tomášem Chalupským a Filipem Mondem pro dramaturgii Za bukem v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě připravili jedinečný projekt, propojující zvuk a obraz. K propojení zvuku a obrazu nepřistupovali, jak by se snad dalo čekat, literárně, ale procesuálně: Zvuk vznikal někdy na základě slovního popisu očekávaného obrazu, těšení se na vizuální vjem, nebo v přímé reakci na nově vznikající fázi obrazu.
František Filipi se v odvážném kroku s názvem Akímá dělí s divákem o magii tvorby obrazu a uměleckého rozhodování, které doplňuje jemná, místy až hypnotická hudba Davida Baránka. Kuráž ukázat proces tvorby obrazu se prolíná se skrytými momenty, vrstvami malby, paměti obrazu. Příběh ve figurální malbě, který nějak podvědomě očekáváme, pak nabývá v podání videa Akímá nových dimenzí: Jako utkané ze sna vyplouvají v obraze skryté momenty, kdy obraz se otáčí dle libovůle a potřeby autora. Tu vytane ležící figura s plačícím okem, tu drobná figurka ženy, sklánějící se k zemi, tu barevné pole. Magii počátečního rozhodování v závěru nahradí magie zobrazivosti, v ničem si nezadající s napětím, které zažíváme u sledování takových filmů, jako je Aquirra od Wernera Hercoga. V celém videu se zpřítomňuje jakási dálná, mytická kultura, ne však ve smyslu world music či ilustrace krajin či převzatých momentů. Jedná se o hluboký, opravdový, uvěřitelný vjem, obsahující v sobě nenápadný půvab ekologie a magického realismu, jako by vytanul z dávných tapiserií. I přesto cítíme, že je více současný než cokoliv jiného. „Málo vzduchu, hodně pouště,“ zpívá David Baránek a mě nezbývá než přemýšlet nad tím, zda fakt, že „a kímá“ znamená v jorubštině akční, má nějakou spojitost celkovým ekologickým a meditačním vyzněním projektu.
Davidovi Baránkovi i Františkovi Filipi jsem více než vděčna, že mě (a všechny, kteří si video pustí) pozvali na cestu k prameni své tvorby. A to na cestu nikoli ledajakou,“ popisuje kurátorka Lucie Nováčková.

Zájemci mohou sledovat online přenos na www.facebook.com/OGVJihlava nebo www.youtube.com/watch?v=WvtEhZauWbA.

  • Facebook
  • Twitter