Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté dohlédnou na přechody pro chodce na Vysočině

/
/
/
701 Zobrazení



Policisté na Vysočině připravili na tento týdne pokračování celorepublikového projektu Zebra se za Tebe nerozhlédne. Podzimní část projektu bude probíhat v rámci kraje Vysočina od úterý 1. do pátku 4. září v regionu.

„Policisté budou oslovovat chodce, především předškoláky a školáky u vybraných přechodů pro chodce v blízkosti školských zařízení a dotazovat se jich na správné a bezpečné přecházení po přechodu pro chodce. Pokud chodci na položené otázky policistům odpoví správně, obdrží od nich malý dárek související s dopravní tématikou, uvedl policejní mluvčí Martin Hron s tím, že cílem projektu je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu, aby si osvojovali dodržování základních pravidel bezpečného přecházení vozovky.
Policisté budou dětem rozdávat sešity s dopravními tématy. „Obtížností úkolů odpovídá pracovní sešit zejména 3. a 4. třídám základních škol. Děti mohou se sešitem pracovat jak ve školním, tak v domácím prostředí. Využití proto může najít také ve školních družinách, domech dětí a mládeže, dětských domovech, volnočasových kroužcích, zájmových sdruženích, která se věnují bezpečnosti v dopravě a dopravní výchově, dodal Martin Hron. 

Důležitou prevencí pro každého chodce je podle slov Martina Hrona užití reflexního prvku umístěného na viditelném místě, pokud se chce chodec pohybovat za snížené viditelnosti po pozemní komunikaci, na níž není chodník ani veřejné osvětlení. Zákon o provozu na pozemních komunikacích zní: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“ Za nesplnění této povinnosti lze chodci uložit na místě v příkazním řízení pokutu až do výše 2 000 korun.

Projekt Zebra se za Tebe nerozhlédne

Město Místo Termín Čas
Velké Meziříčí Oslavická ulice, u ZŠ 1. září 7:00–9:00
Jihlava Seifertova ulice, u ZŠ 2. září 7:00–8:00
Havlíčkův Brod Konečná ulice, u ZŠ 3. září 7:30–8:00
Třebíč ulice Na Kopcích, u ZŠ 4. září 7:00–8:00
  • Facebook
  • Twitter