Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavské základní školy jsou připraveny na nový školní rok

/
/
/
892 Zobrazení



V souvislosti s koronavirem se podmínky pro výuku ve školách zatím příliš nemění. I do Jihlavy zamíří peníze z MŠMT určené na nákup techniky pro distanční výuku. Jihlavské základní školy se připravují na běžný školní rok. Žádná výraznější omezení by na žáky neměla čekat.

Děti mohou počítat pouze s režimem, který byl v účinnosti v souvislosti s mimořádným opatřením ve školách už na konci loňského školního roku. Na stránkách MŠMT bylo opatření ze dne 17. srpna následně 19. srpna dementováno a aktuální verze byla zveřejněna 25. srpna 2020.

Podle tohoto dokumentu zůstává v platnosti, že školy zahájí ve školním roce 2020/2021 svou činnost v plném rozsahu v souladu se školskými právními předpisy. Od dětí se před prvním příchodem do školy nevyžaduje prohlášení o bezinfekčnosti. Nejsou stanovena žádná závazná plošná pravidla pro organizaci vstupu dětí do budovy školy a pohybu osob před budovou školy. Nejsou stanovena žádná závazná plošná omezení počtu žáků ve třídách, odděleních, studijních skupinách či kurzech. „Výraznější omezení by měla platit zatím jen v jídelnách, ale upřímně si v praxi neumíme moc představit jejich striktní dodržování,“ uvedl Tomáš Koukal, vedoucí jihlavského odboru školství.

Pro zahájení nového školního roku se školy pro jistotu předzásobily ochrannými pomůckami a dezinfekcí. „Mají teď všeho dostatek,“ informoval jihlavský radní pro oblast školství Daniel Škarka. Jeho slova doplňuje vedoucí odboru školství: „Školy čeká v nejbližší době ještě nákup pomůcek pro distanční vzdělávání. Také v Jihlavě se budou pořizovat z peněz, které vyčlenilo MŠMT, jak na svých stránkách zveřejnilo v úterý 17. srpna.“

V současné době se řeší počítače a rozhoduje se mezi centrálním nákupem přes město nebo individuálním nákupem, kdy si každá škola koupí, co jí vyhovuje. Obě varianty mají silné a slabé stránky. „Pravděpodobně to ale necháme na jednotlivých školách, kam právě posíláme zbývající část provozního příspěvku na rok 2020, aby ředitelé a ředitelky mohli nákup IT zahájit co nejdříve s tím, že je možné z provozního příspěvku předfinancovat tyto výdaje, než obdržíme státní prostředky,“ uvedl radní Daniel Škarka.

V Jihlavě je jedenáct základních škol zřizovaných statutárním městem Jihlava, kam chodí 5370 žáků, letos by do ZŠ v Jihlavě mělo nastoupit 615 prvňáčků a 85 dětí do přípravných tříd.

  • Facebook
  • Twitter