Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Z hokejové hvězdy muklem. Audiokniha Jáchymov připomněla osud Bohumila Modrého

/
/
/
1039 Zobrazení



Nejenom klasické knihy uhranuly návštěvníky 28. ročníku Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Svého slavnostního představení se dočkala i audiokniha Jáchymov od Rakušana Josefa Haslingera. 

Byl na vrcholu. Ikonou. Světovou špičkou ve svém oboru. Tak jako mnoho dalších Čechů padl na samotné dno. Bohumil Modrý patřil na přelomu 40. a 50. let minulého století mezi nejvýraznější světové hokejové hvězdy, pro komunistický režim se ovšem stal symbolem kapitalismu a rozvracečství. Spolu s dalšími deseti hokejovými reprezentanty se stal po vynesení rozsudku Národního soudu nepřátelským živlem.

Bohumil Modrý – foto z archivu STB, zdroj: Twitter Markéta Kutilová

V roce 1950 bylo zakázáno českému týmu odletět na mistrovství světa do Londýna, strach státní moci z hromadné emigrace hokejistů byl vysoký. Naštvaní hráči se ještě týž večer po oznámení bojkotu šampionátu vydali do pražské restaurace U Herclíků. Protistátní řeči a nadávky na adresu vedoucích představitelů KSČ se staly záminkou pro velkou zatýkací akci StB. „Modrý byl ale zadržen po návratu z dovolené v horách paradoxně až o deset dnů později. Uměle byl dosazen za vůdce hokejového spiknutí i přesto, že už v národním týmu tehdy vůbec nepůsobil,“ nastínil rakouský spisovatel Josef Haslinger. Modrý dostal nejvyšší trest ze všech obviněných tohoto politického procesu. 15 let tvrdého žaláře, které trávil i v uranových dolech u Jáchymova.

Esejista Josef Haslinger, který patří k renomovaným autorům na německojazyčném literárním trhu, si vybral za titulní název svého románu právě lázeňské městečko z Podkrušnohorska. Úděl hokejové hvězdy i při pobytu v místním táboru nucených prací je vyprávěn povětšinou z perspektivy Modrého dcery Blanky. „Napsal jsem divadelní hru, do které režisér obsadil i herečku se slovanským akcentem. Začala mi vyprávět příběh o svém otci, který byl ovšem tehdy pro rakouskou společnost dost nepřístupný,“ vzpomíná sám autor. České emigrantce se tehdy i s tímto posledním argumentem omluvil, postupem let ale změnil názor. V roce 2011 se tak zrodilo dílo s autobiografickými prvky, v českém překladu vyšlo o rok později v nakladatelství Jota.

Kromě vzpomínek Blanky Modré na svého otce zařadil Haslinger i dějovou linku rakouského vydavatele Findelsteina. I jeho retrospektiva pomáhá k synergii fikce a skutečných historických faktů i k celkové přístupnosti pro čtenáře narozené mimo východní blok. V letošním roce navíc celou knihu namluvil herec Miroslav Táborský, tuto relativně novou audioknihu v Havlíčkově Brodě pokřtilo vydavatelství Tebenas. Jejími kmotry se staly hokejové legendy československého hokeje Jan Suchý a Otakar Janecký. „Celou jsem ji ještě nečetl ani neslyšel, ale ze sportovně-odborného hlediska je na vynikající úrovni,“ komentoval osmihodinovou audioknihu právě bývalý útočník Janecký. Velkým bonusem zvukové verze Jáchymova je bonusová kapitola, jejímž autorem je známý sportovní novinář Robert Záruba. Emotivnímu zamyšlení o Modrého osudu s názvem Angelus ante portas (Anděl před branami) český expert na hokejovou historii propůjčil i svůj hlas.

  • Facebook
  • Twitter