Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Volby v Brodě vyhrála ODS těsně před ANO. Kdo teď povede město?

/
/
/
1139 Zobrazení



Do havlíčkobrodského zastupitelstva se dostali zástupci všech deseti kandidujících stran. ODS a ANO získaly 5 mandátů, lidovci a komunisté tři, hnutí Broďáci, Společně pro Brod a TOP 09 po dvou a piráti, sociální demokraté a SPD jeden. Nabízíme nejpravděpodobnější varianty, kdo by Brodu mohl v příštích čtyřech letech vládnout.

1) ODS + KDU + Broďáci + Společně pro Brod + TOP 09 (14 mandátů) – Zdaleka nejpravděpodobnější možnost. Tato koalice vládla Brodu s drobnými obměnami už mezi lety 2006 a 2014. V minulém volebním období ji podporovali ještě sociální demokraté. Po letošních volbách by měla v zastupitelstvu pohodlnou většinu 14 hlasů.

2) ODS + KDU + Broďáci + Společně pro Brod + TOP 09 + ČSSD (13-15 mandátů) – Teoreticky se může stát, že dva z nově zvolených zastupitelů výše popsanou koalici odmítnou. V takovém případě by nové vedení města mohla podpořit stávající místostarostka a jediná úspěšná kandidátka ČSSD Ivana Mojžyšková. Možné je taky, že zástupci středopravé koalice budou chtít ve spolupráci se sociální demokracií pokračovat i přesto, že většinu v zastupitelstvu by měli i bez ní.

3) ODS + KDU + TOP 09 + Broďáci/Společně pro Brod/Piráti/ČSSD (13 mandátů) – Dostáváme se k méně pravděpodobným variantám. Mohlo by se však stát, že středopravou koalici odmítnou podpořit přinejmenším tři noví zastupitelé nebo více než jedna strana. Nedá se moc očekávat, že by posty v radě opustily oblíbené ODS, KDU a TOP 09. Ty mají v zastupitelstvu dohromady 10 hlasů. Zbývající tři – nutné k většině – by museli dodat zastupitelé zvolení aspoň ze dvou z následujících uskupení – Broďáci, Společně pro Brod, Piráti nebo ČSSD.

4) ANO + KSČM + ČSSD (9 mandátů) – Tato koalice se v Havlíčkově Brodě rodila před čtyřmi lety. Sociální demokraté ale tehdy nakonec podpořili pravicové a středové strany. Letos se ANO může znovu pokusit v brodském zastupitelstvu vytvořit většinu. Kdo by však koalici budovanou podle celostátního vzoru podpořil, není jasné. Nejspíš by se do ní totiž nikdo nehnul.

5) ODS + ANO + další uskupení (13 mandátů) – Spíše teoretická varianta. Vítězná ODS by mohla opustit dosavadní partnery a začít městu vládnout s hnutím ANO. To je ale hodně nepravděpodobné. Dvojice ODS a ANO by totiž musela spolupracovat s komunisty nebo lidovci nebo s jinými dvěma menšími uskupeními.

6) Jiná varianta – Koaliční vyjednávání po každých komunálních volbách ukáží, že je možné vytvořit prakticky jakoukoli koalici. V Brodě je proto možné, že vznikne spolupráce, která by nyní – asi 24 hodin po volbách – nikoho nenapadla.

Z popsaných variant vyplývá, že nová koalice v Havlíčkově Brodě jen obtížně vznikne bez ODS. Její volební lídr Jan Tecl však zároveň uspěl v prvním kole senátních voleb a už oznámil, že v příštím týdnu se bude věnovat hlavně kampani. Oficiální povolební vyjednávání ve městě tak podle něj začnou nejdříve o příštím víkendu, první neformální schůzky se však pravděpodobně budou konat už v nejbližších hodinách.

  • Facebook
  • Twitter