Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Týden sociálních služeb v Domově Háj v Ledči nad Sázavou

/
/
/
1057 Zobrazení



V minulém týdnu se uskutečnila v celé republice akce Týden sociálních služeb, zapojili se do ní k klienti v Domově Háj v Ledči nad Sázavou.

V úterý 9. října ve Světlé nad Sázavou klienti a zaměstnanci komunitních bydlení Domova Háj uspořádali v rámci týdne sociálních služeb ukázku moštování. Zájemci se mohli podívat ve staré zahradě na Novém Městě, jak se dělá mošt. Přišli zástupci všech generací. Ti mladší viděli výrobu moštu většinou poprvé. Mohli si vyzkoušet celý proces výroby. Společně s klienty setřásali a sbírali jablka v sadu. Potom jablka omývali a házeli je do drtičky. Siláci drť přesypávali do lisu. Snad každý si chtěl vyzkoušet lisování a zažít ten krásný pocit, kdy při utahování lisu vytéká čerstvý mošt. Za odměnu se všichni mohli napít sladkého moštu, případně si ho odnést i domů.

Moštování

„Sbírání jablek mě bavilo, jsem rád, že jsem si odnesl mošt i domů, moc mi chutná,“ uvedl jeden z klientů komunitního bydlení.
Program byl doplněný o výtvarnou dílnu, při které se vyráběly ozdobné závěsy ze sušených jablek a podzimních plodů.
Ve středu na akci moštování navázali klienti a zaměstnanci Domova Háj Dnem otevřených dveří v hlavní budově zařízení. Hosté programu měli možnosti prohlédnout si zázemí pro činnost organizace, které v současné době prochází procesem transformace. Seznámit se, a diskutovat o úskalích v pobytovém zařízení umístěných v lesích, a výhodách života klientů v komunitním bydlení v běžné zástavbě města. A následně si opéci vuřty s klienty a zazpívat za doprovodu kytary.

Opékání vuřtů

„Vzhledem k tomu, že Domov Háj je vlastně už „na půl cestě“ ke změně z ústavních do komunitních služeb, snažíme se i veškeré dění v organizaci, a pořádané akce pro veřejnost plánovat v tomto duchu. Moštování proběhlo na zahradě, kde v budoucnu vyrostou nové sociálně terapeutické dílny pro klienty Domova Háj i z řad veřejnosti. Akce v současné hlavní budově byla cílena na pochopení myšlenky transformace, cílů a hlavně důvodů, proč ústav není vhodným typem bydlení pro lidi s postižením. Nejčastější první slova návštěvníků: „Je tady krásně.“ po pár hodinách strávených v tomto odlehlém místě ztrácejí již prvotní nadšení a po pár dnech by se určitě změnila: „Už abych byl doma, tady nic není, nic nemůžu, nemůžu se nikam dostat, nikdo tu není“. Ale dlouhodobé pobyty nabízet „bohužel“ nemůžeme a nezbývá nám tedy jen neustálé vysvětlování a pořádání podobných akcí,“ uvedla Dana Pajerová, ředitelka domova.

  • Facebook
  • Twitter