Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Canisterapie je v Nese ve Velkém Meziříčí oblíbená

/
/
/
933 Zobrazení



Uživatelé denního stacionáře Nesa ve Velkém Meziříčí si kromě spousty dalších aktivit, činností a akcí užívají také canisterapii, kdy je uživatelům umožněn intenzivní kontakt se psem, jehož přítomnost má pozitivní vliv na člověka.

V Nese probíhá canisterapie většinou dvakrát měsíčně, a to jak individuální, tak i skupinová. Během setkání jsou vždy přítomni uživatelé, paní canisterapeutka se svým psem z organizace Cantes, z. p. s., Vysočina a odpovědný pracovník stacionáře.
Individuální formu využívají lidé s těžkým postižením, kdy je uživatel polohován přímo na tělo psa nebo vedle psa.

Canisterapie v Nese si získala oblibu

Při bezprostředním kontaktu se psem dochází k uvolňování spasmů, k celkovému zklidnění uživatele a relaxaci. Uživateli je vždy poskytnut dostatek času pro vnímání dané polohy svého těla, prožití si příjemných chvil v těsné blízkosti psa. Uživatelé bývají při kontaktu se psem velmi spokojení, uvolnění a jeho přítomnost si užívají.
Skupinovou formu canisterapie, při které je ve skupině maximálně pět osob, využívají především lidé s lehčím postižením. Uživatelé za přítomnosti psa rozvíjí svoji hrubou motoriku např. aportováním předmětů nebo přetahováním se se psem. Dále pak jemnou motoriku kartáčováním a hlazením srsti psa, nasazováním obojku a vodítka, krmením. Dáváním povelů a gestikulací na psa trénují verbální i neverbální komunikaci. Procvičují si orientaci při společných hrách jako je např. fotbal, hra na honěnou, stopovaná a při poznávání částí těla psa. Účastníci canisterapie si povídají o různých věcech ze života psů, o tom, jak se zachovat, když na ulici potkají cizího psa, nebo co udělat při napadení psem. Pes i paní canisterapeutka jsou mezi uživateli Nesy velmi oblíbení. Všichni se na ně pokaždé velice těší.

Autor: Marie Chytková 

  • Facebook
  • Twitter