Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pro Vysočinu platí na celý víkend výstraha před bouřkami

/
/
/
878 Zobrazení



Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která varuje před bouřkami na Vysočině, platí od pátku 8. června od 12.00 do neděle 10. června do 22.00.

„Hasiči v této souvislosti doporučují během bouřky nevycházet zbytečně ven a raději si neplánovat výlety.
Pokud se v době bouřky nachází kdokoli venku, měl by se schovat. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné hromosvodem. V přírodě se můžete bezpečně schovat v hustém lese a háji, nižším porostu nebo úzkém údolí.
Naopak se rozhodně neschovávat pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal či v menších staveních bez hromosvodu. Velké bezpečí neskýtají ani velká stavení s porušenou statikou, např. zpustlé polorozpadlé objekty, kde v případě úderu blesku hrozí další narušení zdiva a zřícení,“ varuje Petra Musilová, tisková mluvčí krajských hasičů na Vysočině.
Bouřka je nejnebezpečnější do vzdálenosti tří kilometrů, tj. zhruba 9 sekund mezi hřměním a bleskem. Lidé by ale měli v bezpečném úkrytu raději zůstat až do doby, než bude bouře alespoň deset kilometrů vzdálená, tj. zhruba 30 sekund mezi hřměním a bleskem.
Aktuální předpověď meteorologů na pátek 8. června pro Vysočinu říká, že by mělo být oblačno, místy přechodně až polojasno, ojediněle přeháňka nebo i bouřka. Nejnižší noční teploty 16 až 13 °C. Slabý vítr východních směrů 1 až 4 m/s. Zpočátku ojediněle, odpoledne a večer místy přeháňky a bouřky, ojediněle i silnější. Nejvyšší odpolední teploty 24 až 28 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s.
V sobotu 9. června bude počasí v regionu ovlivňovat mělká brázda nižšího tlaku vzduchu. Většinou bude oblačno, jen přechodně polojasno. Místy přeháňky a bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, nejvyšší denní 25 až 29 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí. V neděli 10. června má být polojasno, během odpoledne oblačno a místy přeháňky nebo i bouřky, ojediněle silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, nejvyšší denní 26 až 30 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

  • Facebook
  • Twitter