Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Óda na radost v Jaroměřicích nad Rokytnou

/
/
/
1398 Zobrazení



Jubilejní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského 2018, který byl zároveň i hudebním dárkem k oslavám československé státnosti, vyvrcholil v sobotu 18. srpna v zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou komponovaným večerem na téma Óda na radost. 

Poslední dokončená symfonie významného německého hudebního skladatele Ludwiga van Beethowena Symfonie c. 9 d moll op. 125 se závěrečným sborem Óda na radost je jedním z nejznámějších děl klasické hudby a milníkem v jejích dějinách. Skladatel poprvé v historii začlenil do symfonického díla sólové hlasy a sbor, a proto nese symfonie označení chorální.
Ve čtvrté větě zhudebnil Beethoven upravený text Ódy na radost Friedricha Schillera, která vznikla v roce 1785 jako hold Schillerovu příteli a nakladateli. Partitura na svou dobu vyžadovala mimořádné obsazení a k vídeňské premiéře se v květnu v roce 1824 musely spojit dva orchestry. Význam symfonie dokumentuje použití hudebního tématu čtvrté věty jako oficiální hymny Rady Evropy a Evropské unie v přepracované instrumentální verzi jednoho z nejvýznamnějších dirigentů 20. století rakouského dirigenta Herberta von Karajana.

V rámci slavnostního závěrečného koncertu festivalu se publiku představili slovenští protagonisté – členka opery Slovenského národního divadla v Bratislavě hostující v Národním divadle v Brně sopranistka Andrea Vizvári, mezzosopranistka, vítězka několika mezinárodních pěveckých soutěží a od roku 2003 sólistka Slovenského národního divadla v Bratislavě Terézia Kružliaková, jeden z nejvýznamnějších tenoristů současné slovenské generace, stálý host národních divadel v Bratislavě, Praze a Brně Michal Lehotský a basbarytonista, laureát Mezinárodní pěvecké soutěže Hilde Zadek ve Vídni nebo Soutěže pro mladé evropské operní pěvce v italském Comu Peter Mazalán, kteří vystoupili společně s Českým filharmonickým sborem Brno pod taktovkou sbormistra Petra Fialy a Moravskou filharmonií Olomouc s dirigentem Jakubem Kleckerem.

Zprava P. Mazalán, basbaryton, M. Lehotský, tenor, T. Kružliaková, mezzosopran, A. Vizvár, sopran, foto: Zbyněk Hobza

Český filharmonický sbor Brno byl založen v roce 1990 a dnes patří k nejužší světové špičce. Odborná kritika oceňuje jeho kompaktní zvuk a širokou škálu výrazových prostředků. Za úspěchy tělesa stojí jeho zakladatel, sbormistr a hudební ředitel Petr Fiala, pod jehož vedením se sbor zaměřuje na oratorní, kantátový a operní repertoár. Díky své kvalitě absolvuje sbor na devadesát koncertů doma i v zahraničí a spolupracuje s největšími světovými orchestry, dirigenty i prestižními festivaly.
Moravská filharmonie Olomouc je jedním z nejstarších symfonických orchestrů u nás. Věnuje pozornost velkým autorům světové hudby 19. a 20. století, patří k autentickým interpretům české národní klasiky a propaguje soudobou tvorbu.
Jakub Klecker je hudebním ředitelem Opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a jeho profesní dráha je od začátku spjata s Národním divadlem Brno, kde v letech 2013 a 2014 zastával pozici šéfdirigenta Janáčkovy opery. Spolupracuje s Národním divadlem i většinou českých symfonických orchestrů a je častým hostem prestižních hudebních festivalů.
V návaznosti na první část koncertu předstoupili na pódium hosté večera, umělecký ředitel hudebního festivalu a slovenský operní zpěvák Peter Dvorský, ředitel festivalu Miroslav Stehlík, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a starosta města Jaroměřice nad Rokytnou Jaroslav Soukup.

Peter Dvorský, foto: Zbyněk Hobza

Peter Dvorský ve svém vystoupení poděkoval skvostnému československému koncertu za jeho fantastický výkon a vyslovil přání, aby melodie písně Óda na radost zněla stále v celém světě a mohli ji zpívat všichni lidé společně. Poděkoval zároveň všem, kteří si přišli poslechnout toto geniální dílo, které je právem završením celého programu 20. ročníku festivalu. V závěru této části programu si převzal od hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka bronzovou repliku Ocenění Kraje Vysočiny a od starosty města Jaroměřice nad Rokytnou Jaroslava Soukupa upomínkové předměty a pamětní list města.
Všechny diváky pak Miroslav Stehlík pozval na autogramiádu Petera Dvorského, která proběhla v době přípravy pódia na závěrečnou část koncertu, jež měla ve své režii skupina Aliatrix se svojí taneční light show Paprsky štěstí, hlavní autorky Terezy Adamusové za spoluautorství Michala Halačky.
Taneční show Paprsky štěstí, v níž je zkombinován tanec s akrobacií, světelné žonglování a další světelné aplikace s pyrotechnickými a kouřovými efekty.

  • Facebook
  • Twitter